Почетна / Вести Македонија / Инспекторите открија семе со поминат рок и забранети пестициди

Инспекторите открија семе со поминат рок и забранети пестициди

Семенски материјали со поминат рок и без соодветна декларација и пестициди кои не се на одобрената (Анекс1) листа минатиот месец одзел Државниот инспекторат за земјоделство од земјоделските аптеки.

Контролирани се 147 земјоделски аптеки, а според директорот на Инспекторатот Румен Стаменов, одземени се 106 килограми недозволени препарати, етрел, вајдате, ланате, галатион, бебемил. Дел од препаратите биле со рок поминат пред седум години.
– Од продажба отстранети се 140.000 килограми семенски материјал, одземени се 60 килограми градинарски семиња и 1.260 килограми ѓубрива, а отстранети се 510 килограми – информира Стаменов, нагласувајќи дека на годишно ниво одземени се над седум тони.

Во контролите пронајдени се и 179 пакувања семе од зелка од сортата рентон без декларација и оригинална опаковка, кои во земјава влегле на непознат начин. Во земјоделската аптека Христ ленн од Кочани, чиј управител е Јордан Манасиевски, кој се појави како главен иницијатор на протестите на оризопроизводителите кои се незадоволни од работењето на институциите, пронајдено е семе со поминат рок, пестициди без бандероли и со поминат рок.
– Земјоделската аптека два дена беше упорно затворана и не беше дозволено да се изврши контрола, па инспекторите влегоа со помош на МВР и истражен судија – рече Стаменов.

На сопственикот на Христ ленн изречена му е парична казна и поднесено е барање за забрана за вршење на дејност. Незаконското работење во оваа аптека било откриено по анонимна пријава на бесплатната телефонска линија на 0800 11 000, информира директорот на Инспекторатот, апелирајќи до граѓаните да продолжат да пријавуваат нерегуларности што ќе придонесе за заштита на производството и на здравјето на луѓето.

Извор: http://vecer.com.mk/?ItemID=3E7F06C8CA278D4085F7C610F9C82F8A

Check Also

„Денови на македонскиот мед 2015“

На улицата „Македонија“ во Скопје денеска ќе биде отворен фестивалот „Денови на македонскиот мед 2015“ …

9 comments

  1. 11129 784868Black Ops Zombies […]some men and women nonetheless have not played this game. Its hard to imagine or believe, but yes, some men and women are missing out on all of the fun.[…] 99810

  2. 893061 203147Can I just say what a relief to search out somebody who truly is aware of what theyre speaking about on the internet. You undoubtedly know how to deliver a problem to light and make it important. Extra folks need to learn this and perceive this facet with the story. I cant consider youre no a lot more common because you positively have the gift. 237872

  3. 1205 655068Hello! I would wish to supply a large thumbs up for your exceptional information you can have here about this post. Ill be coming back to your blog website for further soon. 873513

  4. 645305 707152Hello! I just wish to give a huge thumbs up for the very good info youve gotten proper here on this post. I will likely be coming back to your weblog for far more soon. 87370

  5. 247038 797168hello i discovered your post and thought it was very informational likewise i suggest this website about repairing lap tops Click Here 645934

  6. 905103 633070hey there i stumbled upon your website searching about the internet. I wanted to say I enjoy the appear of points about here. Maintain it up will save for confident. 694201

  7. 611196 280813I love the look of your web site. I lately built mine and I was looking for some suggestions for my site and you gave me a couple of. May possibly I ask you whether you developed the web site by youself? 43268

  8. 52487 212400As I website owner I believe the articles here is really amazing , thankyou for your efforts. 773461

  9. 979639 783821This really is one quite intriguing post. I like the way you write and I will bookmark your blog to my favorites. 444903

Leave a Reply

Your email address will not be published.