Почетна / Вести Македонија / И пиперката дава парче леб, ама корав

И пиперката дава парче леб, ама корав

Седумдесет отсто од градинарите во Градско што одгледуваат пипер работат екстензивно и со ќумбиња ги загреваат леите, зашто толку им се можностите, велат во семејството Трајкови.

Семејството Трајкови од населба Градско од средината на декември почна со подготовка на расадот од пипер, за првите парчиња да ги набере во средината на мај. Пет месеци макотрпно работат по цело деноноќие за да можат резултатите од вложувањето да ги добијат по половина година. Работат 24 часа, 12 часа се со пиперот, а преостанатите 12 часа дежураат за да ја одржат оваа раноградинарска култура. Во малите тесни пластеници, кои тие ги нарекуваат тунел, има десетици илјади парчиња млад пипер. За да го одгледаат, користат ќумбиња или светилки со кои ги загреваат.

– Седумдесет отсто од градинарите во Градско што одгледуваат пипер, работат вака, екстензивно. Толку ни се можностите. Има некои и со парно, но повеќето сме вака – со ќумбиња, со греење. Ако до пред некоја година нафтата беше 30 денари литар, а пиперот 80 за килограм, сега е обратно, нафтата е 80, а пиперот дојде на 30 денари. А колку мака и труд вложуваме. Ноќе не спиеме да не се успиеме и да не ги наложиме ќумбињата. Оти утринските ниски температури се најлоши, тие можат целиот труд за еден час да го изѕемнат и с` да отиде неврат – вели Драган Трајков, глава на четиричленото семејство во кое сите ~ се посветени и живеат од оваа градинарска култура.

Дури и неговата сопруга, шеесетгодишната Елица е во пластеникот, неуморно работи, поднаведната, помага да се расадат 50 илјади парчиња пипер. И таа и сопругот имаат по четири операции, но и покрај с`, се под фолиите. Мачно е, многу е тешко, но мора да се работи и живее. Еднаш со децата и со мажот ми не сме отишле на одмор. Цел живот тука го минавме. На Рацин песната ,,стани си утро порано, дојди си вечер подоцна“ е таа е нашата, земјоделската работа. Работиме с` исто, секоја година, а пари с` помалку – вели Елица. Ги школувале синовите, завршиле средно во Велс, но останале да обработуваат земја. Драган, технолошки вишок од Железница од 2005-та, преку пиперот го живее мачниот земјоделски живот. Постариот Трајче е регистриран земјоделец.

– Почнавме со годинашната работа околу 15 декември. Тогаш го посеавме семето, кое е наше, оти се случувало да купиме странско, но да е неквалитетно. Вака е проверено. Тоа расте под температурата од светилките, ламбите, еден месец. Има термостат и ако се случи температурата да биде пониска од 20 степени, се вклучуваат сами. Ноќе заради заштита ги покриваме со ред најлон, ред рогозина, ред слама. Овој период го викаме „мајка“. Потоа, парче по парче, ги пресадуваме во друг расадник – вели Трајче Трајков. Така секојдневно овие три седмици ќе пресадат околу 50 илјади парчиња расад од млад пипер.

Очекуваат дека ако с` биде во ред, годинава да наберат до 30 тони пипер. Се надеваат дека првите парчиња ќе ги наберат во средината на мај, а ќе имаат можност да собираат род до крајот на август, средината на септември.

– Со раноградинарство се бавиме последните десет години. Го работиме во позаостанати услови. Нашето производство е врзано, од семка до нива и род. Грееме на примитивен начин, со ќумци и дрвени струганици. Освен што семето сами го произведуваме, дури и земјата со вештачко ѓубре сами ја средуваме. Kако пиперот расте, така растат и нашите обврски. Kога ги палиме ќумбињата, првата смена е од 6 попладне до полноќ, а втората од полноќ до утро до 8. Знае да се случи, ако има утрински мраз, да се уништи дел од родот. Не е ова лозарство, овоштарство, па да се работи со трактор, с` се работи рачно – вели вториот син Благојче Трајков.

И покрај мачното производство, задоволни се со постигнатото. Велат дека со помошта од државата и со малку повеќе среќа со временските услови, од земјоделството добро се живее. Ги оставивме во фолиите, среќни, но уморни. Н` поканија да дојдеме повторно кога родот ќе биде готов за продажба.

Петар ПеЧков

Извор: dnevnik.mk

Check Also

„Денови на македонскиот мед 2015“

На улицата „Македонија“ во Скопје денеска ќе биде отворен фестивалот „Денови на македонскиот мед 2015“ …

10 comments

  1. 621687 987142New York Travel Tips […]below youll discover the link to some internet sites that we believe you should visit[…] 485428

  2. 332765 604895This really is such a terrific resource that youre offering and you offer out at no cost. I appreciate seeing web sites that realize the worth of offering a perfect valuable resource totally totally free. I genuinely loved reading your submit. 740380

  3. 603057 405237View the following suggestions less than and locate to know how to observe this situation whilst you project your home business today. Earn funds from home 184332

  4. 587518 313912whoah this weblog is magnificent i adore reading your posts. Maintain up the wonderful work! You know, lots of individuals are looking around for this info, you can aid them greatly. 299306

  5. 198542 511604Hello. Neat post. There is an concern along with your web site in firefox, and you might want to test this The browser may be the market chief and a big part of other folks will miss your wonderful writing because of this difficulty. 638250

  6. 441124 547118Previously you need to have highly effective web business strategies get you started of obtaining into topics suitable for their web-based organization. educational 416941

  7. 363567 784619Woh I like your posts , saved to fav! . 972981

  8. 301653 6510Hi. Cool post. Theres an issue together with your internet site in chrome, and you could want to test this The browser will be the marketplace chief and a excellent element of people will omit your outstanding writing because of this problem. 541344

  9. 938672 132626I cant say that I completely agree, but then once more Ive never really thought of it quite like that before. Thanks for giving me something to take into consideration when Im supposed to have an empty mind even though trying to fall asleep tonight lol.. 627384

  10. 504776 783661You can surely see your skills inside the function you write. The world hopes for a lot more passionate writers like you who arent afraid to say how they believe. At all times follow your heart 829068

Leave a Reply

Your email address will not be published.