Почетна / Вести Македонија / Голем интерес за парите за рурален развој

Голем интерес за парите за рурален развој

Регистрираните земјоделци и компаниите од општина Велес, чија приоритетна дејност е земјоделието, пројавија голем интерес за добивање на средства од програмата за финансиска подршка за рурален развој.

Во канцеларијата на Агенцијата е доста живо. Апликациите земјоделците, со помош на вработените, ги пополнуваат во канцеларијата на Агенцијата во Велес .

За добивање на средства од оваа програма земјоделците може да аплицираат по два основи. Првото по програмата 1,4 која е наменета за оние кои ќе аплицираат за добивање на средства за модернизација на земјоделската опрема или програмата популарно позната како 50-50. Вториот основ по кој може да се аплицира е програмата 1,6 инвестиција за преработка и маркетинг на земјоделски производи.
– Оваа програма и двете мерки се значајни бидејки директно ги стимулираат земјоделците да ја обноват сопствената земјоделска механизација. Тоа пак, влијае врз развојот на земјоделието за поголемо производството и поефтин земјоделски производ – рече Тони Тасков, раководител на Агенцијата за развој на земјоделието.

Земјоделците и компаниите од велешко апликациите може да ги поднесуваат до 28 декември годинава. Како и досега и овој пат, на земјоделците, неопходната помош околу пополнувањето на апликациите ќе им ја пружат вработените во Агенцијата. Инаку, досега средства од оваа програма во општините Велес, Чашка и Градско користеле педесетина земјоделци и компании за купување на нови земјоделски машини и за отварање на погони за преработка на земјоделски производи.
(С.А.)

Извор: http://vecer.com.mk/?ItemID=21063E9433652F45B3EB7837EE962AF2

Check Also

„Денови на македонскиот мед 2015“

На улицата „Македонија“ во Скопје денеска ќе биде отворен фестивалот „Денови на македонскиот мед 2015“ …

6 comments

  1. 215478 467270Awesome blog, Im going to spend more time researching this subject 234571

  2. 535994 858004Perfectly indited content material , thanks for selective details . 208580

  3. 244620 337702I dont agree with this certain article. Nonetheless, I did researched in Google and Ive identified out that you are correct and I had been thinking in the incorrect way. Continue producing quality material comparable to this. 982382

  4. 211536 157530This sounds in a way inflammatory pending mecant wait for thisthank you! 90522

  5. 271271 653216Its practically impossible to find knowledgeable men and women during this subject, nevertheless you sound like do you know what you are discussing! Thanks 150024

  6. 883709 608841Hey! Nice stuff, do tell us when you post something like that! 76838

Leave a Reply

Your email address will not be published.