Почетна / Вести Свет / Фискални каси на тезгите на хрватските зелени пазари

Фискални каси на тезгите на хрватските зелени пазари

Македонските пазарџии барем засега се спасија од фискализацијата, но хрватските за три дена, од 1 август, на тезгите ќе мора да постават фискални каси.

Хрватските медиуми го пренесуваат незадоволството на пазарџиите, но и одлучноста на Владата да го спроведе овој план.
Ти јавуваат дека уште три дена пазарните инспектори нема да вршат контроли, но од први август, продавачите на зелените пазари ќе мора да играат според правилата на Министерството за финансии. Незадоволството кај пазарџиите кулминирало пред неколку недели, но тогаш министерот за финанисии Славко Линиќ не попуштил и изјавил дека има секакви барања, но тие се во спротивност со Законот за фискализација. Пазарџиите, пак стравуваат дека кога ќе стават фискални апарати, прометот ќе им се намали за 10 до 20 отсто и ќе се затворат многу работни места. Тие се надеваат дека министерот до есен ќе се премисли, или дека ќе воведе плаќање на паушал по квадратен метар или некој друг модел.

И во Македонија пред неколку години беше најавена фискализација на зелените пазари, но продавачите оваа идеја ја дочекаа на нож. Тие успеаја да издејствуваат обврската за фискализација да се одложи до моментот кога државата ќе влезе во Европската унија.

Извор: vecer.com.mk

Check Also

Пченицата поскапе во Бугарија, ние увезуваме српска по стара цена

Цената на пченицата во Бугарија последниве десетина дена расте и е повисока за 4,6 отсто. …

3 comments

  1. 103707 196461You got a extremely great website, Gladiolus I found it by means of yahoo. 468025

  2. 142831 455138Yeah bookmaking this wasnt a bad conclusion great post! . 711715

  3. 452880 635060Yay google is my king aided me to discover this outstanding internet site! . 264566

Leave a Reply

Your email address will not be published.