Почетна / Вести Македонија / Европјаните полудеа по македонското вино

Европјаните полудеа по македонското вино

Според податоците од Министерството за земјоделство во првите девет месеци годинава на европските пазари се извезени 313.666 хектолитри вино, во вредност од 15,3 милиони евра што е повеќе од двојно споредено со истиот период лани. Притоа извозот на вино во шишиња во Германија, која е најголем пазар за македонското вино е зголемен за шест и пол пати по количина и четири и пол пати по вредност.

Извозот на вино во шишиња на европските пазари во првите девет месеци е повеќе од двојно зголемен споредено со истиот период минатата година, покажуваат податоците на Министерството за земјоделство. Според обработените податоци за извоз на вино од Македонија, вкупно извезената количина на вино на светските пазари во првите 9 месеци на 2013 година изнесува 550.193 хектолитри, во вредност од 31,7 милиони евра. Од тоа, во рамките на ЕУ како најзначаен пазар за извоз на македонското вино, извезената количина на вино во истиот временски период изнесува 313.666 хектолитри, во вредност од 15,3 милиони евра.

Согласно податоците за извоз на вино се забележува повеќе од двојно зголемување на извозот на вино во шишиња во земјите-членки на ЕУ, како по количина така и по остварената вредност, во споредба со истиот период лани. Истовремено просечната цена за извоз на наливно вино во ЕУ е зголемена за 10,29 евра за хектолитар во споредба со истиот период минатата година. Според податоците на Министерството за земјоделство, во првите девет месеци годинава се извезени 69% од количините вино извезени во истиот временски период минатата година, остварени се 93% од девизниот прилив од истиот временски период во 2012 година на ниво на земјите-членки на ЕУ.

Бесцаринската квота за извоз на наливно вино на европскиот пазар, во 2013 година беше искористена уште во месец февруари.
На светско ниво, пак, забележително е зголемување на цената на виното од 11,57 евра за хектолитар, поради што, заклучно со 30 септември со извезени 73% од количините вино извезени во истиот временски период минатата година, остварени се 91% од девизниот прилив од истиот временски период во 2012 година.

Од Министерството за земјоделство велат дека овие податоци за извоз на вино покажуваат дека е остварена примарната цел од зголемената промоција и препознатливост на македонското вино.
– Извозот на вино во шишиња во Германија е зголемен за 6,5 пати по количина и 4,5 пати по вредност, на кинескиот пазар за скоро пет пати по количина и 2,5 пати по вредност, а на рускиот пазар пет пати по количина и 3,5 пати по вредност – велат од Министерството за земјоделство.

Грозјето се откупува по цени повисоки од лани
Откупните цени на грозјето во 2013 година во просек се за околу 1-2 денари за килограм повисоки од остварените цени за време на откупот во 2012 година, покажуваат прелиминарните анализи на Министерството за земјоделство. Смедеревката со 17 шеќерни единици се откупува по 11 денари за килограм, а Вранецот со 19 шеќерни единици по 13 денари за килограм, при што цената прогресивно расте согласно шеќерните единици.
– Ова е резултат на иницијативите преземени од страна на МЗШВ, во насока на подобро организирање на откупна сезона односно интензивирање на соработката и градење на дијалогот помеѓу лозаропроизводителите и претставниците на винскиот сектор и според информациите од Подрачните единици на Министерството, откупните цени за килограм винско грозје во 2013 година се почитуваат од страна на сите откупувачите на винско грозје – велат од Министерството за земјоделство.

Реално е да се очекува дека вкупното производство на грозје (трпезно и винско) во Македонија во 2013 година ќе го оствари просечниот вкупен принос од последните пет години од околу 250.000 тони, односно дека производството на вино од реколта 2013 година ќе постигне ниво помеѓу 90 и 100 милиони литри.
– Од аспект на откупот на винско грозје и врз база на тековните податоци на Министерството, оваа година од страна на производителите на вино ќе се откупат од 125.000 до 150.000 тони винско грозје. Заклучно со 1 октомври годинава откупени се 136.140 тони винско грозје. Истовремено, од страна на Министерството во текот на откупот на грозје оваа година не е забележан ниту еден посериозен проблем во однос на навременоста, количината и цената на откупеното грозје – велат од Министерството.

Извор:vecer.com.mk

Check Also

„Денови на македонскиот мед 2015“

На улицата „Македонија“ во Скопје денеска ќе биде отворен фестивалот „Денови на македонскиот мед 2015“ …

16 comments

 1. 822516 400542Wonderful work! This is the kind of information that are supposed to be shared across the web. 327772

 2. 642871 166909Yeah bookmaking this wasnt a bad conclusion great post! . 322799

 3. I would really enjoy to know new information on this issue! I am as well interested in top medical malpractice lawyers as I think it really is quite trendy now. Keep it up!

 4. 859301 224696This is a superb blog, would you be involved in performing an interview about just how you designed it? If so e-mail me! 545739

 5. 216327 532542Hmm, I never thought about it that way. I do see your point but I think many will disagree 969101

 6. 39617 908872Ill do this if need to as a lot as I hope that is not too far off the track. 223212

 7. 907393 554328I will appropriate away grab your rss feed to remain up to date on any succeeding articles you may write 18154

 8. 903187 225408not everyone would need to have a nose job but my girlfriend genuinely needs some rhinoplasty coz her nose is kind of crooked- 419390

 9. 987572 885384Wow i like yur site. It genuinely helped me with the data i wus seeking for. Appcriciate it, will bookmark. 64399

 10. 472443 546890Generally I do not read post on blogs, even so I would like to say that this write-up really forced me to take a look at and do so! Your writing taste has been surprised me. Thank you, quite excellent post. 807540

 11. 127480 129274hi this post help me full . .if you want watches men visit my sites is extremely help you for men watches. .thank man great job. 275792

 12. 994624 82474Just wanna remark which you have a extremely good web internet site , I like the layout it actually stands out. 595346

 13. 204011 512158It is difficult to get knowledgeable folks with this topic, but the truth is could be seen as do you know what you are referring to! Thanks 870677

 14. 223181 435637Enjoyed reading this, very great stuff, thankyou . 151208

 15. 350700 927633Wonderful write-up mate, maintain the fantastic work, just shared this with ma friendz 338917

 16. 85889 769597have to do very first? Most entrepreneurs are so overwhelmed with their online business plans that 434740

Leave a Reply

Your email address will not be published.