Почетна / Вести Македонија / Европа сака да ги унифицира семињата

Европа сака да ги унифицира семињата

Ако помине новата регулатива за која моментално се расправа во Европскиот парламент, на пазарите веќе нема да има домати и јаболка со неправилни форми.

Според новата европска регулатива, секој домашна сорта ќе мора да се регистрира, што, на пример, во Франција чини дури 12.000 евра, се планира забрана за извоз на такви сорти, а се одредува и дека на пазарот не смее да има повеќе од 10 отсто производи од вакво семе. Овој обид за регулирање на пазарот на семенски материјал, со воведување задолжителна сертификација со географски и со историски ограничувања при пласманот на домашните сорти ќе има спротивен ефект и ќе ги погоди малите, традиционални земјоделски стопанства, еколошките земјоделци и, секако, потрошувачите.

Ваквата уредба им годи на големите компании за производство на семиња, а ги уништува домашните сорти, предупредуваат експертите.

Во неколку земји (Австрија, Германија, Велика Британија, Словенија) се потпишува петиција против ова уредба. Цивилните организации препорачуваат дека помалку разноликост значи и послаб квалитет на храната и дека со неа всушност единствено се штитат интересите на големите производители на семиња.

Илјадници европски граѓани бараат од своите парламентарци и повереници во Брисел да се спротивстават на ваквата директива за семињата.

Извор: dnevnik.mk

Check Also

„Денови на македонскиот мед 2015“

На улицата „Македонија“ во Скопје денеска ќе биде отворен фестивалот „Денови на македонскиот мед 2015“ …

4 comments

  1. 878649 641021Wohh just what I was searching for, appreciate it for putting up. 108737

  2. 276723 812160Chaga mushroom tea leaf is thought-about any adverse health elixir at Spain, Siberia and a lot of n . Countries in europe sadly contains before you go ahead significantly avoidable the main limelight under western culture. Mushroom 842771

  3. 848342 921576Id ought to verify with you here. Which isnt something I often do! I take pleasure in reading a post that may possibly make people feel. Furthermore, thanks for permitting me to comment! 103711

  4. 962904 565224It can be tough to write about this subject. I feel you did an excellent job though! Thanks for this! 785853

Leave a Reply

Your email address will not be published.