Почетна / Вести Македонија / Државно земјоделско земјиште и над 10 хектари ќе се продава електронски

Државно земјоделско земјиште и над 10 хектари ќе се продава електронски

Министерството за земјоделство достави предлог за измени на Законот за продажба на државно земјоделско земјиште според кои државните парцели над 10 хектари ќе се продаваат по пат на електронско јавно наддавање, но истовремено учесниците на јавен оглас да имаат заинтересирани правни и физички лица кои ги имаат подмирено сите давачки кон државата.

Според предлог-законот кој е на прво читање во Собранието, учесниците на јавниот оглас за давање на земјоделско земјиште во државна сопственост во закуп за површини над 10 хектари се должни да достават доказ за намирени обврски по однос на даночни обврски и придонеси по основ на персонален данок на доход, данок на додадена вредност, данок на добивка, придонеси од задолжително социјално осигурување, бизнис-план кој содржи основни податоци за учесникот, целта за која ќе го користи земјиштето, применета технологија, број на вработени, пазарни аспекти, очекувани производно – економски резултати, банкарска гаранција за учество на јавен оглас.

Во јавниот оглас за давање на земјоделско земјиште во државна сопственост во закуп за површини над 10 хектари може да биде утврдена и друга документација и тоа, доказ од надлежен орган за висината на годишен обрт на капитал на фирмата која аплицира за купување на државно земјоделско земјиште.

Исто така, потребен е и доказ од надлежен орган за бројот на вработени лица во правното лице кое ќе се пријави на јавниот оглас, изјава за висината на инвестициите на земјоделското земјиште предмет на јавниот оглас и изјава за бројот на планирани вработувања.
Постапката за давање на земјоделско земјиште во државна сопственост под закуп за површини над 10 хектари може да се спроведе иако во неа учествувал само еден понудувач и ако наддаде над почетната цена.

Министерството управува и оперира со електронскиот систем за јавно наддавање.

Извор: vecer.com.mk

Check Also

„Денови на македонскиот мед 2015“

На улицата „Македонија“ во Скопје денеска ќе биде отворен фестивалот „Денови на македонскиот мед 2015“ …

6 comments

  1. 689293 280327I adore reading by means of and I believe this internet site got some genuinely utilitarian stuff on it! . 536159

  2. 228375 247235Spot ill carry on with this write-up, I truly believe this website requirements a terrific deal more consideration. Ill oftimes be once more to see far more, many thanks that info. 766043

  3. 724561 942771Wow! This could be one particular of the most useful blogs Weve ever arrive across on this topic. Truly Great. Im also an expert in this subject therefore I can realize your hard work. 242784

  4. 978944 60759Woh I like your weblog posts, saved to fav! . 607977

  5. 764292 466366The next time I just read a weblog, I actually hope which it doesnt disappoint me up to this 1. Get real, Yes, it was my choice to read, but I personally thought youd have something fascinating to convey. All I hear can be a handful of whining about something you could fix inside the event you werent too busy trying to locate attention. 456783

  6. 721795 771981You seem to be quite skilled in the way you write.::~ 371647

Leave a Reply

Your email address will not be published.