Почетна / Вести Македонија / Државата бара закупец за земјата на Џумајлија

Државата бара закупец за земјата на Џумајлија

Државата бара закупец на земјиштето со кое, до неодамна, управуваше агрокомбинатот Џумајлијаа од Свети Николе.

Министерството за земјоделство објави јавен повик за закупување на 5.353 хектари обработливо земјиште кое се простира во светиниколските села Пеширово, Амзабегово, Кнежје, Црнилиште, Аџиматово, Сарамзалино, Ѓуземелци, Милино, Лозово, Каратманово, Дорфулија, Ќоселери, Аџи Бегово и Делисинци.
Право на учество имаат домашни земјоделци и домашни и странски фирми, но не и земјоделци кои досега биле нередовни во плаќањето на закупнините или фирми во стечај. Договор за закуп, Министерството ќе потпише со избраниот закупец во траење од 15 години со можност за негово продолжување.
Заинтересираните земјоделци или фирми конкурираат за целата површина на која треба да одгледуваат земјоделски култури, а понудите можат да ги достават во рок од триесет дена од објавувањето на огласот.
Домашните и странските фирми кои ќе конкурираат треба да се занимаваат со земјоделско производство, да преработуваат земјоделски производи или вршат научно-истражувачка дејност.

Извор: http://vecer.com.mk/?ItemID=ABE416C4E5C5184B9BF667C671C53DE2

Check Also

„Денови на македонскиот мед 2015“

На улицата „Македонија“ во Скопје денеска ќе биде отворен фестивалот „Денови на македонскиот мед 2015“ …

5 comments

  1. 275365 611939I likewise believe thus, perfectly pent post! . 591644

  2. 371783 700740Enjoyed examining this, extremely very good stuff, thanks . 392066

  3. 350571 65338Some actually marvelous function on behalf of the owner of this internet site , dead fantastic subject matter. 539994

  4. 324849 517095I enjoy the beneficial details you offer inside your articles. 639985

  5. 412564 650013Some truly nice stuff on this internet site , I like it. 224940

Leave a Reply

Your email address will not be published.