Почетна / Вести Македонија / Дождот ја спаси сеидбата во Пелагонија

Дождот ја спаси сеидбата во Пелагонија

Дождовите што наврнаа деновиве по подолг сушен период, ќе ја спасат есенската сеидба во најголемата житница во земјава, Пелагонија.

 

Но, според земјоделците, нема во целост да ги намалат оштетувањата врз посевите предизвикани од топлото време. Тие се жалат дека дождовите дојдоа со задоцнување, а поради сушата, засеани се само половина од предвидените површини. Дури и во нивите што успеале да ги засеат и покрај сувата земја, поникнувањето кај житни култури било неквалитетно, па не е исклучена можноста приносите да бидат намалени.

– Дождот ќе го спаси остатокот од сеидбата. Ако набргу не заврнеше, Пелагонија ќе останеше половина незасеана. Тоа в година ќе значеше глад за лебно зрно. Од сушата трактор не можеше да ја изора земјата, да ја обработи и да ја подготви за сеидба. Kај дел од засеаните ниви поради сушното време, дојде до проредување на никнатите житни култури. Сега дождот ни ја врати надежта. Земјата ќе биде влажна и ќе можеме да продолжиме со сеидбата – велат земјоделци од Битолско.

Од Сојузот на земјоделци соопштија дека се пробиени вообичаените рокови за сеидба. Според земјоделскиот календар, сеидбата требаше да заврши до Митровден, поточно до 8 ноември, а годинава досега се посеани само 48 проценти од земјоделските површини.

– Земјата одвај се ораше зашто беше сува, а со тоа два-три пати се зголемија трошоците за сеидба. Никнењето беше доста неквалитетно. Ваквата состојба ќе има негативни последици. Со дождот се надеваме дека е избегната вистинска катастрофа, не само во Пелагонија туку и во целата земја. Очекуваме врнежите да запрат за да се довршат уште 100.000 хектари обработлива површина на ниво на целата земја – вели Вељо Тантаров, претседател на Сојузот на земјоделците.

Од Сојузот соопштија дека ќе побараат од државата да се зголемат субвенциите за житните култури од годинашниот род.

– Преку секторот за жито и ориз при Министерството за земјоделство ќе побараме да се зголемат субвенциите за да можат земјоделците да ги намират трошоците од сеидбата, кои беа зголемени во споредба со другите години. Но, и поради состојбите по жетвата кога не се почитуваат цените за откуп на житото договорени со Министерството – додаде Тантаров.

До вчера во Пелагонија наврнаа 40 литри дожд на квадратен метар. Од подрачното одделение на Министерството за земјоделство очекуваат следните денови да бидат засеани уште 12.000 хектари земјоделска површина во битолскиот, новачкиот и во могилскиот крај.

– Од планираните 24.000 хектари, досега се засеани само 48 проценти. Со врнежите се овозможија услови сеидбата да продолжи. Деновиве очекуваме разведување на времето, по што за десет до петнаесет дена земјоделците ќе ја завршат есенската сеидба – изјави началникот Илија Србиновски.

Извор: dnevnik.mk

Check Also

„Денови на македонскиот мед 2015“

На улицата „Македонија“ во Скопје денеска ќе биде отворен фестивалот „Денови на македонскиот мед 2015“ …

6 comments

  1. 281208 459998i would have to make much more christmas cards becuase next month is december already- 848794

  2. 776734 261832I cant say that I completely agree, but then once again Ive never truly thought of it quite like that before. Thanks for giving me something to take into consideration when Im supposed to have an empty mind even though trying to fall asleep tonight lol.. 852103

  3. 706741 593914Rattling superb info can be located on internet blog . 31388

  4. 170899 573634Its like you read my mind! You appear to know so considerably about this, like you wrote the book in it or something. I believe which you can do with some pics to drive the message home a bit, but instead of that, this is wonderful weblog. A fantastic read. Ill surely be back. 148614

  5. 317205 91399Very informative and great bodily structure of content material material , now thats user friendly (:. 25363

  6. 807216 237850I think your suggestion would be helpful for me. I will let you know if its function for me too. Thank you for sharing this beautiful articles. thanks a lot 228716

Leave a Reply

Your email address will not be published.