Почетна / Вести Свет / Додека некој во светот гладува…

Додека некој во светот гладува…

2 милијарди тони храна, или половина од сè што во светот купуваат луѓето за јадење, завршува во канта за ѓубре.

Институтот за механичко инженерство од Британија објави дека причина што се фрла толку многу храна е нејзиното лошо складирање, строгите правила за продажба до истекот на рокот на траење, како и пребирливоста на потрошувачите.

„Овие податоци се вознемирувачки бидејќи сета таа храна би можела да се користи за прехранување на популацијата, посебно денес кога владее голем глад. А и непотребно се трошат ресурсите што се користат за производство и дистрибуција на храна,“ стоело во студијата.Во неа се заклучува и дека 550 милијарди кубни метри вода се трошат за одгледување култури кои не завршуваат на ничија трпеза. Од ОН предупредуваат дека до 2075-та на Земјава ќе има повеќе барем 3 милијарди луѓе кои ќе треба да се нахранат.

Извор: http://on.net.mk/vesti/svet/svetot-gladuva-hrana-se-frla

Check Also

Пченицата поскапе во Бугарија, ние увезуваме српска по стара цена

Цената на пченицата во Бугарија последниве десетина дена расте и е повисока за 4,6 отсто. …

4 comments

  1. 213610 590799Glad to be 1 of several visitants on this wonderful web website : D. 557008

  2. 307280 627702Paper rolls really fantastic read you know alot about this subject i see! 613191

  3. 29405 602912Read more on that Post.Helpful info. 758540

  4. 618696 372322I always check out your blog and retrieve everything you post here but I never commented but today when I saw this post, I couldnt stop myself from commenting here. Wonderful post mate! 927002

Leave a Reply

Your email address will not be published.