Почетна / Вести Македонија / До планско, конкурентно производство и сигурен пласман

До планско, конкурентно производство и сигурен пласман

Собраниската Комисија за земјоделство, шумарство и водостопанство на денешната седница го разгледа Предлог законот за земјоделски задруги, оцени дека е прифатлив и го даде на натамошно, второ читање.

Образложувајќи го текстот, ресорниот заменик министер Зоран Коњановски истакна дека законот системски го уредува основањето и функционирањето на задругите како општа форма на економско здружување на земјоделските стопанства.
Задругата е дефинирана како организациска форма на доброволно здружување на земјоделски стопанства заради остварување поединечни и заеднички економски, социјални, културни и други интереси и потреби при вршењето земјоделска дејност. Членовите се еднакви и рамноправни по принципот еден член – еден глас.
– Во период кога како држава го имаме почнато процесот на окрупнување на земјоделските површини што ќе се реализира наредните десет години, цениме дека со законот и концептот за развој ќе се поттикне и постигне здружување на земјоделското производство, создавање земјоделски задруги кои ќе соработуваат во делот на примарното земјоделско производство, преработките, трговијата со земјоделските производи и преработки, услугите поврзани со овие дејности, како и трговијата и услугите поврзани со инпутите за примарното земјоделско производство и преработките на земјоделските производи – нагласи заменик министерот.
Задруга може да основаат најмалку 10 земјоделски стопанства евидентирани во Единствениот регистар кои притоа ја задржуваат правната форма што ја имале пред зачленувањето во земјоделската задруга. Едно земјоделско стопанство може да членува во повеќе земјоделски задруги, но не и да има повеќе од 30% од вредноста на производствените капацитети во земјоделската задруга.

Според предложеното решение, земјоделската задруга може да биде од мал или од голем обем што зависи од бројот на членовите и нивните производствени капацитети. Мала е доколку брои најмалку 10, а најмногу 19 членови, додека голема ако има минимум 20 членови. Ги остварува дејностите во областа на примарното земјоделско производство, преработките, трговијата со земјоделските производи и преработки, услугите поврзани со овие дејности, како и трговијата и услугите поврзани со средствата кои се користат во процесот на примарното земјоделско производство и преработките на земјоделските производи.

Законот го обврзува Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство да востанови и води регистар на земјоделски задруги, додека задругата е должна да води евиденција на членовите и на производствените капацитети на членовите и на задругата.
Земјоделските задруги формирани и запишани во Регистарот ќе добиваат финансиска поддршка од државата согласно овој и Законот за земјоделство и рурален развој. Помогнати ќе бидат при основањето, за воспоставување административни и технички капацитети, ангажирање стручни лица, организирање информативни и промотивни активности, како и обуки на кадровскиот потенцијал и членовите, но исто така ќе добиваат и паричен надомест за исплата на плата на управителот на земјоделската задруга која согласно пропишаните услови може да остварува право на помош од овој вид првата година во висина од 100% од просечната плата исплатена во Република Македонија за претходната година, со намалување од 20% секоја наредна година во период не подолг од пет години.

Задругите од голем обем ќе имаат право на финансиска поддршка и за ангажирање едно стручно лице од областа на земјоделските науки и ветерината, во висина не повеќе од просечната плата исплатена во Република Македонија за претходната година. Согласно законот, земјоделските задруги од мал обем може да добијат дополнителни директни плаќања за тековната година до 7,5% за оствареното и продадено производство, а оние од голем обем по истиот основ до 15%.
Задругите ќе имаат право и на поддршка за наводнување, во вид на надоместок на дел од трошоците за наводнување, за производствените капацитети во и на задругата, и тоа, во висина која нема да надминува 20 отсто од трошокот за наводнување за задругите од мал обем и 30% за задругите од голем обем, но не повеќе од 400.000 денари на годишно ниво.
Предвидени се и премии за осигурување во висина која нема да надминува 70% од трошокот за осигурување на производните капацитети на земјоделската задруга од мал обем и 80 проценти за осигурување на производните капацитети на земјоделската задруга од голем обем, но не повеќе од 3.000.000 денари годишно, како и поддршка за набавка на земјоделска механизација.

Извор: http://vecer.com.mk/?ItemID=A83535A5234C7A4385962243BAB799B0

Check Also

„Денови на македонскиот мед 2015“

На улицата „Македонија“ во Скопје денеска ќе биде отворен фестивалот „Денови на македонскиот мед 2015“ …

69 comments

 1. A person essentially help to make seriously posts I would state. This is the first time I frequented your web page and thus far? I surprised with the research you made to create this particular publish extraordinary. Wonderful job!

 2. Hello there, what do you really feel on the subject of Arvind Pandit Kansas? Very impressive subject, right?

 3. I was discussing with a good friend of my own on this and even about getapk market too. I feel you made a lot of good points in this case, we are excited to find out more information from you.

 4. You’re totally right and I totally trust you. Whenever you want, we might also chat regarding thai lotto master, one thing that intrigues me. The site is definitely brilliant, cheers!

 5. I am really curious to learn just what website platform you are working with? I’m experiencing some minor protection challenges with our most recent site on lucky patcher for iphone and I’d love to find one thing far more safe. Do you have any suggestions?

 6. My friends and I absolutely adore your blog and find most of the articles to be just what I am seeking. Would you offer guest writers to write articles for you? I wouldn’t mind producing a piece of text on lucky patcher app download or on most of the topics you are writing about on this site. Nice internet site!

 7. Appreciating the dedication you put into your site and thorough information you present. It is amazing to discover a site now and then which is not the similar expired rehashed information. Wonderful read! I’ve saved your blog and I’m adding the RSS feeds to our luxury real estate page.

 8. I totally love your blog and find most of the blog posts to be what precisely I am searching for. Do you offer guest writers to write material for you? I would not mind composing a post about wireless intercom phone or even on a lot of the things you write about on this page. Nice blog!

 9. Wow, awesome blog structure! How lengthy have you been blogging for? you made running a blog look easy. The entire glance of your web site is excellent, let alone the content!

 10. Thanks for another informative web site. The place else could

 11. Greetings! This is my very first comment on your website so I simply wanted to say a quick shout out and tell you I genuinely enjoy reading your posts. Can you recommend other websites that go over instagram likes app? I’m also particularly fascinated with this thing! Thanks for your time!

 12. Our LGV (Large Goods Vehicle) HGV training is based in East London, and our LGV/ HGV courses are taught by qualified DVSA LGV & HGV trainers. LGV was formerly known as HGV, where it used to be referred to as HGV Class 2 (now called LGV Category C) and HGV class 1 (Now called LGV Category C+E).

 13. I was conversing with a buddy of mine on this and regarding free movies online as well. I think you made a lot of good points on this page, we’re looking forward to continue reading information from you.

 14. I would really enjoy to know new information on this issue! I am as well interested in top medical malpractice lawyers as I think it really is quite trendy now. Keep it up!

 15. I was discussing with a friend of mine regarding this and also about auto accident lawyer as well. I do believe you made a few good points in this article, we’re also excited to continue reading material from you.

 16. I would really enjoy to know new information on this issue! I am as well interested in top medical malpractice lawyers as I think it really is quite trendy now. Keep it up!

 17. how to download pokemon hack in Android nougat 7.1.1

  Thanks a lot for the excellent article! I truly liked reading it.I will ensure that I bookmark the page and definitely will return later on. I would love to encourage you to ultimately continue the good job, possibly think about how to play pokemon go too, have a nice afternoon!

 18. Very interesting points you have remarked, appreciate it for putting up.

 19. You’re certainly correct, I’d like to know new info on this subject! I’m as well interested in how to purchase bitcoin because I believe it really is very unique in these days. Keep up the good work!

 20. Hi! This is my very first reply here so I really wanted to give a fast shout out and tell you I truly enjoy reading your blog posts. Can you suggest other sites which deal with heat pump? I’m also truly curious about this! Thanks a ton!

 21. Thank you for discussing this, I saved the web page. I am also looking for details on free movies, do you know exactly where I could find something like that? I will come back very soon!

 22. Apr 1, 2014 – Hi All My husband and I will be travelling to Dubai shortly and we’d love to experience the desert safari. I am however 5 1/2 months pregnant …

 23. I’m really interested to learn what website platform you’re utilizing? I’m having a few slight security difficulties with my most recent site dealing with canon printer installation software so I would like to find something much more risk-free. Have any solutions?

 24. Hi there, you are certainly right. I always look over your content attentively. I’m furthermore thinking about where can i buy bitcoins, maybe you could write about that at times. Bye bye!

 25. I really enjoy the article post.Really looking forward to read more. Really Great.

 26. Hello. I recently came across this page and I certainly love it. I also want to talk about online computer games sometimes. Great to be around, thanks!

 27. I’m truly enjoying the theme of your website. Do you ever encounter any internet browser compatibility issues? Quite a few of the website visitors have lamented concerning my freight forwarder site not operating properly in Internet Explorer though appears amazing in Chrome. Are there any suggestions to help fix the matter?

 28. You’re absolutely right and I totally trust you. When you wish, we could as well chat regarding worldwide shipping, one thing that intrigues me. Your site is definitely brilliant, regards!

 29. 131876 739523Hi my loved 1! I wish to say that this post is amazing, excellent written and come with almost all important infos. I would like to see far more posts like this . 5213

 30. 238623 995500This really is a very good topic to talk about. Sometimes I fav stuff like this on Redit. I dont feel this would be the very best to submit though. Ill take a appear around your internet site though and submit something else. 347725

 31. You are certainly right and I understand you. Whenever you want, we can as well talk around mesothelioma law firm blog, a thing that fascinates me. The site is remarkable, regards!

 32. I would like to say cool blog! This is so helpful! Please write more.

 33. I arrived over here via another page relating to free movie and thought I may as well look into this. I quite like the things I see so now I”m following you. Getting excited about looking at your website again.

 34. excellent post, very informative. I wonder why the other experts of this sector don’t notice this. You should continue your writing. I am sure, you have a huge readers’ base already!

 35. 367551 525644Youll notice several contrasting points from New york Weight reduction eating plan and every 1 1 may possibly be valuable. The very first point will probably be authentic relinquishing on this excessive. lose weight 624952

 36. You’re entirely correct. I really liked reading this article and I will certainly return for more right away. My own internet site is about teeth whitening cost, you can take a peek if you are interested in this.

 37. Many thanks for discussing this, I bookmarked this page. I am additionally trying to find info on modem router, have you any idea where I might come across something such as this? I will be back in a little while!

 38. There’s terrific upgrades on the design of your webpage, I definitely enjoy it! My own is about hd movies online and presently there are a lot of stuff to do, I’m currently a newcomer in website development. Take care!

 39. Thank you for this excellent article! I actually liked it.I’ll be sure to save this website and will come back in the future. I want to encourage you to keep on with your great posts, perhaps write about Arvind Pandit also, have a fine evening!

 40. The other day, while I was at work, my cousin stole my iPad and tested to see if it can survive a thirty foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now broken and she has 83 views. I know this is completely off topic but I had to share it with someone!

 41. I’m really intrigued to discover just what site system you’re using? I’m experiencing a few minor safety challenges with my latest website about online movies and I would like to find a thing a lot more secure. Are there any recommendations?

 42. My spouse and I definitely adore your website and find many of the blogposts to be just what I am in need of. Would you offer other people to create articles for you? I would not mind publishing a story about free movie or even on a few of the subjects you write about here. Again, awesome place!

 43. I want to express my affection for your kindness in support of visitors who actually need assistance with the idea. Your real dedication to getting the solution around ended up being especially beneficial and have truly allowed men and women just like me to arrive at their goals. This helpful facts entails much to me and especially to my office workers. Best wishes; from each one of us.

 44. 521997 923022Hello! Fantastic post! Please when I could see a follow up! 365688

 45. Enjoyed every bit of your blog.Thanks Again. Fantastic.

 46. Many thanks for discussing this, I bookmarked this page. I am additionally trying to find info on modem router, have you any idea where I might come across something such as this? I will be back in a little while!

 47. 516113 929061hi there, your web site is discount. Me thank you for do the job 777350

 48. Thank you for this excellent article! I actually liked it.I’ll be sure to save this website and will come back in the future. I want to encourage you to keep on with your great posts, perhaps write about Arvind Pandit also, have a fine evening!

 49. There are some interesting points in time on this article but I don抰 know if I see all of them heart to heart. There is some validity but I will take maintain opinion until I look into it further. Good article , thanks and we would like extra! Added to FeedBurner as nicely

 50. Enjoyed every bit of your blog.Thanks Again. Fantastic.

 51. After research a few of the blog posts on your web site now, and I really like your method of blogging. I bookmarked it to my bookmark web site list and shall be checking back soon. Pls check out my site as well and let me know what you think.

 52. I have to convey my love for your generosity supporting visitors who have the need for assistance with this subject matter. Your real dedication to passing the solution across had been certainly significant and has really allowed people much like me to arrive at their pursuits. Your amazing valuable help and advice signifies a lot to me and substantially more to my peers. With thanks; from each one of us.

 53. 987254 993630Wow, suprisingly I never knew this. Maintain up with excellent posts. 73168

 54. I definitely wanted to post a small remark in order to express gratitude to you for the pleasant points you are posting on this site. My time intensive internet look up has at the end of the day been honored with wonderful facts and techniques to exchange with my best friends. I ‘d admit that many of us site visitors are rather fortunate to live in a fine site with many special people with insightful strategies. I feel truly grateful to have used your entire website and look forward to really more cool times reading here. Thank you once again for everything.

 55. I enjoy you because of your own hard work on this website. Gloria enjoys conducting investigation and it’s really obvious why. Most of us know all of the lively method you create reliable tips and tricks on this website and as well invigorate response from the others on that concept while our princess is truly becoming educated so much. Have fun with the remaining portion of the year. You are doing a fabulous job.

 56. I actually wanted to send a brief note in order to appreciate you for these wonderful points you are sharing on this website. My long internet lookup has at the end of the day been compensated with high-quality knowledge to share with my friends. I ‘d assert that we website visitors actually are unequivocally lucky to be in a decent place with so many wonderful individuals with good hints. I feel really grateful to have discovered the website page and look forward to plenty of more entertaining moments reading here. Thanks a lot again for a lot of things.

 57. I’m typically to blogging and i truly appreciate your content. The post has definitely peaks my interest. I’m going to bookmark your web page and maintain checking for new info.

 58. I wanted to make a word to be able to appreciate you for those magnificent tricks you are giving out at this site. My particularly long internet search has now been compensated with excellent know-how to go over with my guests. I would express that many of us readers actually are unquestionably endowed to dwell in a notable place with very many brilliant professionals with good pointers. I feel very much lucky to have discovered your website page and look forward to really more entertaining moments reading here. Thank you once again for everything.

 59. I have to express some thanks to the writer for rescuing me from this particular scenario. Because of researching through the the web and meeting tips that were not beneficial, I thought my life was well over. Being alive devoid of the solutions to the issues you have solved by means of the posting is a crucial case, and ones which could have in a wrong way damaged my career if I hadn’t noticed your web site. The competence and kindness in controlling everything was tremendous. I don’t know what I would’ve done if I had not come across such a subject like this. I am able to at this time relish my future. Thank you very much for your expert and effective help. I won’t hesitate to propose your blog to anybody who will need care about this area.

 60. I really enjoy the article post.Really looking forward to read more. Really Great.

 61. I would like to get across my gratitude for your kind-heartedness for individuals that should have help on this particular content. Your real dedication to getting the solution all through has been particularly significant and has specifically empowered others just like me to achieve their goals. Your useful information entails so much to me and further more to my peers. Thank you; from each one of us.

 62. Enjoyed every bit of your blog.Thanks Again. Fantastic.

 63. Many thanks for discussing this, I bookmarked this page. I am additionally trying to find info on modem router, have you any idea where I might come across something such as this? I will be back in a little while!

 64. I’m just commenting to let you be aware of what a beneficial discovery our daughter went through reading the blog. She discovered too many details, with the inclusion of how it is like to possess an amazing teaching spirit to get many more easily grasp various problematic things. You really did more than my expected results. Thank you for displaying those good, healthy, revealing and as well as unique tips on your topic to Mary.

 65. Needed to compose you this tiny word to give many thanks yet again just for the stunning tactics you have shared here. It’s really unbelievably generous with you to provide extensively what many people could have advertised for an electronic book to help make some dough for themselves, and in particular since you could possibly have done it in the event you wanted. The basics also worked to provide a great way to fully grasp other individuals have similar interest really like my personal own to find out great deal more in respect of this problem. I am certain there are millions of more pleasurable opportunities up front for individuals that look into your website.

 66. I have to show my love for your kind-heartedness in support of all those that absolutely need help on this one study. Your special commitment to getting the solution all-around ended up being definitely useful and have all the time enabled associates much like me to reach their targets. Your new warm and friendly key points implies so much a person like me and far more to my peers. Thank you; from each one of us.

 67. I simply wanted to construct a quick note in order to say thanks to you for all the precious tips and tricks you are showing at this site. My time intensive internet look up has now been honored with awesome concept to talk about with my family members. I would tell you that we readers actually are extremely endowed to be in a useful community with very many perfect professionals with valuable guidelines. I feel very happy to have come across the web page and look forward to really more exciting minutes reading here. Thank you once again for a lot of things.

 68. I precisely wished to say thanks once more. I am not sure the things I could possibly have accomplished in the absence of the type of ideas contributed by you about that area of interest. It became the difficult situation in my opinion, however , being able to view a skilled way you solved it made me to jump over gladness. Now i am grateful for the work and have high hopes you really know what a powerful job you happen to be accomplishing instructing some other people via your website. Most probably you have never got to know any of us.

Leave a Reply

Your email address will not be published.