Почетна / Агроекономија и агробизнис / До 2017-та во рацете на земјоделците 700 милиони евра

До 2017-та во рацете на земјоделците 700 милиони евра

Земјоделците да го прошират своето производство и да ги надградат сопствените бизниси е целта на новата петгодишна Програма за аграрна поддршка што во Владата ја разгледуваа сите релевантни фактори, претставници од земјоделските здруженија, науката и надлежните институции.

Програмата е рамка во која ќе се движат земјоделските политики за периодот 2013 – 2017 и таа предвидува драстично зголемување на субвенциите и е проектирана на вкупно 700 милиони евра. Доби позитивна оценка од странските експерти, но мерките се уште се дефинираат. Во текстот, како што рече ресорниот министер Љупчо Димовски, има место за сите издржани забелешки.
– Планираната сума што навистина е солидна, сакаме да ја реализираме во вистинска насока. Акцентот ќе биде ставен врз производството на сточна храна, примената на агроеколошките мерки и користењето сертифициран семенски материјал што ќе значи поголеми и поквалитетни приноси особено на житните и градинарските култури – нагласи Димовски.
Во фокусот на поддршката се и руралните средини, изградба на канализациски мрежи, водоснабдувачки системи и локална инфраструктура, патишта за полесен пристап на механизацијата до обработливите површини. Ќе се развива и руралниот туризам.
– Сакаме земјоделците да бидат добро информирани и да знаат што ќе се случува со субвенциите, во кој правец ќе оди поддршката следниве пет години – подвлече министерот Димовски.
Според него, досегашната пракса ги потврди позитивните ефекти од субвенционирањето.
– Ефектите од поддршката се евидентни ако се земе предвид дека земјоделското производство во изминатите години е зголемено, а во 2012 се очекува да надмине 720 милиони евра, а извозот над 500 милиони евра – напомена Димовски.

Извор: http://vecer.com.mk/?ItemID=82C78C413BACF14D89F23AA14B013330

Check Also

АгриМК на Агробизнис форум 2012

AIESEC Скопје во соработка со Факултетот за земјоделски науки и храна по вторпат организира тридневен …

5 comments

  1. 739088 958268Basically wanna input on couple of general things, The internet site layout is perfect, the articles is actually excellent : D. 26038

  2. 781866 114826I believe this site has some genuinely great data for every person : D. 941815

  3. 113368 909035An intriguing discussion will be worth comment. I believe which you can write read far more about this subject, could effectively surely be a taboo subject but generally folks are inadequate to chat on such topics. To a higher. Cheers 753152

  4. 707701 705876New York Travel Tips […]below you will uncover the link to some web sites that we feel you should visit[…] 930742

  5. 319891 798792Just wanna input on few common points, The website style is perfect, the articles is extremely great : D. 142295

Leave a Reply

Your email address will not be published.