Почетна / Вести Македонија / Дневно производство на 35 тони месни и сувомесни производи

Дневно производство на 35 тони месни и сувомесни производи

Компанијата Пекабескоо вчера го пушти во употреба новиот производствено-логистички центар за месни и сувомеснати производи. Во новиот капацитет се вложени 13 милиони евра, од кои 9,5 милиони се кредит од Европската инвестициска банка (ЕИБ) и Македонската банка за поддршка на развојот, а останатите се сопствени средства.

Фабриката има капацитет за производство од 35 тони на ден. Во неа ќе се конфекционира свежо месо, ќе се произведуваат паштети, ќе се складира и расекува на свежо месо, ќе се пакуваат смрзната риба и смрзнат зеленчук и овошје. Магацините се со седум илјади палетни места на сите режими на лагерување. Капацитетот за обработка е најмалку 30 тони свежо или замрзнато месо дневно како суровина, а ќе се работи според ХАСАП стандардите за производство на сувомесни производи.

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Димовски, изјави дека на барање на месната индустрија Владата предложила пакет измени на ИПАРД програмата пред Европската комисија при што во иднина ќе се кофинансираат инвестиции во делот на градежи зафати и опрема, прилагодување и модернизација на производството и воведување иновативни технологии и нови производни линии, набавка за опрема за подобрување и модернизација на производните технологии за преработка, пакување и маркетинг.

Директорот на Пекабескоо, Слободан Кутревски истакна дека во компанијата има 310 вработени, во тек е оглас за 50 нови работни места, а кога таа ќе го достигне својот полн капацитет, дополнително ќе бидат вработени уште 200 лица.
– Објектот е направен по сите техничко-технолошки стандарди. Технолошкото решение за изградба на објектот го направи швајцарска компанија, запазувајќи ги сите европски нормативи и стандарди во производство и дистрибуција за центарот да добие и европски извозен број – посочи Кутревски.

Пекабескоо покрај на македонскиот, присутна е и на пазарите во Босна и Херцеговина, Црна Гора, Косово и Србија.

Извор: http://vecer.com.mk/?ItemID=67609B137A9A0641B3DE79E31C1B03EC

Check Also

„Денови на македонскиот мед 2015“

На улицата „Македонија“ во Скопје денеска ќе биде отворен фестивалот „Денови на македонскиот мед 2015“ …

4 comments

  1. 381930 38297Id need to consult you here. Which is not some thing Its my job to do! I spend time reading an write-up that might get people to believe. Also, numerous thanks for permitting me to comment! 394768

  2. 746057 715656Hello super schner Webblog den ihr da habt. Bin gerade ber die Google Suche darber gestolpert. Gefllt mir echt super gut. macht weiter so. MFG Martina 419760

  3. 117223 54667Wonderful post man, keep the nice function, just shared this with the friendz 789570

  4. 185936 491264Glad to be one of many visitants on this awing internet web site : D. 75629

Leave a Reply

Your email address will not be published.