Почетна / Вести Македонија / Десетици илјади трактори чекаат легализација

Десетици илјади трактори чекаат легализација

Македонија располага со 53.606 трактори, но огромен процент од нив немаат документација за сопственост бидејќи се купени во времето на поранешна Југославија, а некои се добиени во наследство.

Со нив, освен земјоделски работи, се врши и превоз во патниот сообраќај, поради што истите мораат да бидат легализирани и регистрирани. Со измените на Законот за легализација и регистрација на трактори ќе овозможи овој еднодецениски проблем кој засега голем број земјоделци, да се реши.
Анче Трифунов, државен секретар во Министерството за економија, вели дека постапката за легализација ќе се поедностави за да се овозможи повеќе десетици илјади трактори и тракторски приколки да се регистрираат, иако за нив не постојат пишани документи за сопственост – вели Трифунов.
Според него, доколку сопственикот има било каков доказ за сопственост, се бара согласност за технички преглед, се врши идентификација на возилото, а постапката продолжува вообичаено. Ако нема доказ, тогаш, со изјава заверена на нотар, се поднесува барање до надлежен суд на територија на општината за решение за сопственички статус.
-Судот е должен во рок од три дена да го достави решението до Министерството за земјоделство и во рок од 24 часа да го објави на огласна табла. Доколку никој не поднесе жалба во рок од 30 дена, се носи решение за сопственички статус. До 10 април е рокот за поведување судска постапка – појаснува Трифунов.
Мемет Синани, заменик-претседател на Федерацијата на фармери (ФФРМ) очекува со регистрацијата на тракторите и приклучната механизација да се намалат сообраќајните незгоди, кои, според официјални информации, достигнуваат до сто годишно. ФФРМ годинава спроведе кампања за да се утврди состојбата со нелегализираните трактори на терен. Беа одржани и форуми во Прилеп, Струмица, Куманово, Штип и тетовското село Камењане. (С.Бл.)

Извор: http://vecer.com.mk/?ItemID=8CFFFF947E5DFE4492E41D57458DB1C5

Check Also

„Денови на македонскиот мед 2015“

На улицата „Македонија“ во Скопје денеска ќе биде отворен фестивалот „Денови на македонскиот мед 2015“ …

6 comments

  1. 804060 164190Hello. Neat post. There is an problem together with your internet site in firefox, and you may want to test this The browser could be the market chief and a big part of other people will miss your amazing writing because of this difficulty. 880708

  2. 25708 724941The the next time I just read a weblog, I truly hope that this doesnt disappoint me approximately brussels. Get real, Yes, it was my option to read, but I truly thought youd have some thing intriguing to say. All I hear is typically a couple of whining about something that you could fix when you werent too busy searching for attention. 335888

  3. 583793 744604The vacation delivers on offer are : believed a selection of some with the most selected and in addition budget-friendly global. Any of these lodgings tend to be really used along units may possibly accented by means of pretty shoreline supplying crystal-clear turbulent waters, concurrent with the Ocean. hotels packages 628368

  4. 923369 248983Youd superb suggestions there. I did a research about the issue and identified that likely almost anyone will agree along with your internet page. 95969

  5. 617664 445085Im glad I found your write-up. I would never have created sense of this topic on my own. Ive read several other articles on this subject, but I was confused until I read yours. 348704

  6. 600666 348261You produced some decent points there. I looked online for that issue and discovered many people goes coupled with with all your internet site. 264578

Leave a Reply

Your email address will not be published.