Почетна / Вести Македонија / Дебарските јагниња останаа речиси непродадени

Дебарските јагниња останаа речиси непродадени

Дебарските јагниња,кои во изминатите години, пред велигденските празници на големо беа барани, оваа пролет останаа речиси непродадени. Од околу 17 илјади јагниња продадени се нешто помалку од седум илјади.

– Причина за ваквата состојба пред се е ниската откупна цена која ја нудеа откупувачите. Сточарите не се согласија со 140 денари за килограм па повеќето одлучија јагнињата да ги остaват и да ги зголемат стадата. Втората причина е тежината на јагнињата, па и оние сточари кои се согласуваа со таа цена поради поголемата тежина истите не им беа откупени – вели Лири Делиши, началник на подрачната единица на Министертвото за земјоделство, шумарство и водостопанство.

Во изминатите години речиси деведесет отсто од јагнињата беа продавани и тие главно завршуваа на трпезите во Грција, Италија и во Хрватска, а помал дел на македонскиот пазар. Останатите 10 отсто од јагнињата сточарите ги оставаа за зголемување на своите стада.

Дебарскиот регион има идеални услови за развој на сточарството, особено поради богатите пасишта. (В.Т.)

Извор: dnevnik.mk

Check Also

„Денови на македонскиот мед 2015“

На улицата „Македонија“ во Скопје денеска ќе биде отворен фестивалот „Денови на македонскиот мед 2015“ …

5 comments

  1. 533097 413606Yay google is my world beater helped me to uncover this fantastic internet website ! . 787466

  2. 548478 444665Very good post, nicely put together. Thanks. I will likely be back soon to check out for updates. Cheers 992983

  3. 334663 967611Woh Every person loves you , bookmarked ! My partner and i take problem in your last point. 125719

  4. 245117 19807I believe so. I believe your article will give those people a excellent reminding. And they will express thanks to you later 342821

  5. 202942 110852Hello. excellent job. I did not anticipate this. This is a splendid articles. Thanks! 337994

Leave a Reply

Your email address will not be published.