Почетна / Вести Македонија / Чувајте ги водните ресурси за да имаме храна!

Чувајте ги водните ресурси за да имаме храна!

Зголемување на конкурентноста на агросекторот и на квалитетот и безбедноста на храната, одржливо управување со ресурсите, како и подобрување на условите во руралните средини, се само дел од мерките што Македонија треба да ги преземе за ублажување на последиците од климатските промени во земјоделството.

Според експертите, од намалувањето на врнежите и на водните ресурси што во наредните децении драстично ќе се почувствува, најмногу ќе страдаат. Како што беше речено на конференцијата организирана во рамки на Агрофудд, посебно загрозени ќе бидат пролетните култури, маслодајните растенија и житата.
– За ублажување на последиците најпрво треба да се применат мерките на адаптација, а потоа да се преземаат подрастични, од типот употреба на нови култури – изјави проф. д-р Душко Мукаетов.

Според него, интересни се автохтоните сорти кои, како најадаптирани, може да бидат добар материјал за селекција на други, отпорни на претстојните евентуални влијанија.
– За жал, последниве неколку години на селекција не се работи речиси воопшто, поради недостиг на финансиски средства програмата е скоро запрена, а и селекционери има се помалку – рече Мукаетов.

Пеце Ристевски, државен советник во УХМР, оцени дека за ублажување на последиците од климатските промени неопходна ќе биде и реформа на регулаторната и институционалната рамка.
Кон климатските промени ќе мора да се прилагодат и земјоделците. Тие, сугерираат експертите, треба да размислуваат за напуштање на досегашните традиционални начини на производство, особено во делот на обработката на почвата, употребата на заштитните средства и одржувањето на плодноста, и да се насочат кон примена на современи системи за наводнување и замена на досегашните култури со нови.

Светска банка препорачува Македонија максимално рационално и ефикасно да ги користи расположливите водни ресурси кои во наредните 40 години може да се намалат за дури 50%. 

Извор: http://vecer.com.mk/?ItemID=7F3C63E1E72A864C8589B27B5E93589E

Check Also

„Денови на македонскиот мед 2015“

На улицата „Македонија“ во Скопје денеска ќе биде отворен фестивалот „Денови на македонскиот мед 2015“ …

12 comments

 1. 203479 932516I adore gathering beneficial information, this post has got me even more information! . 630822

 2. 303071 732650Dead written topic matter, Truly enjoyed reading by means of . 922720

 3. 597141 658148i was just browsing along and came upon your site. just wantd to say excellent job and this post genuinely helped me. 284261

 4. 574337 402236A blog like yours ought to be earning significantly money from adsense..-., 164431

 5. 252115 471987I see something genuinely special in this site . 522876

 6. 788301 825227I dont agree with this certain post. Nevertheless, I did researched in Google and Ive found out which you are correct and I had been thinking inside the incorrect way. Continue producing quality material comparable to this. 212975

 7. 320389 543862Keep up the amazing piece of work, I read few weblog posts on this internet website and I believe that your website is real fascinating and has lots of fantastic information. 289894

 8. 431499 636169Just a smiling visitant here to share the enjoy (:, btw outstanding style . 873277

 9. 532460 243625Hi my loved 1! I wish to say that this post is amazing, great written and come with almost all crucial infos. I would like to see far more posts like this . 25523

 10. 319386 729674I was examining some of your content material on this internet web site and I believe this web site is rattling instructive! Maintain putting up. 694197

 11. 517561 760735Hiya! Fantastic weblog! I happen to be a daily visitor to your site (somewhat much more like addict ) of this internet site. Just wanted to say I appreciate your blogs and am searching forward for much more to come! 18817

 12. 149756 201243I was looking at some of your weblog posts on this website and I believe this web site is real instructive! Keep posting . 194795

Leave a Reply

Your email address will not be published.