Почетна / Вести Македонија / ЦЕФТА земјите да ја зголемат соработката за поголем извоз

ЦЕФТА земјите да ја зголемат соработката за поголем извоз

Компаниите од регионот да ја интензивираат соработката за поголема размена со земјоделските производи, да ги детектираат евентуалните пречки во рамки на трговските ЦЕФТА договори и да побараат помош од државните институции за нивно заедничко надминување.

За поконкурентно земјоделско производство, а со тоа и поголема трговска размена неопходно е да се зајакнат активностите на институциите и на агробизнисмените за поголемо искористување на европските фондови за поддршка на земјоделството.
Ова се дел од препораките кои ги упатија дел од учесниците на агробизнис форумот што го организираа УСАИД и Агенцијата за странски инвестиции и промоција на извозот на Република Македонија.

– Соработката за поголема трговска размена станува пракса и нужност зашто државите од регионот веќе бележат дефицит со ЕУ од околу 1,5 милијарда евра. Преку интензивни контакти ќе може барем да се надмине овој негативен биланс, истакна министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Димовски.

Според него, понекогаш земјите-членки на ЦЕФТА не ги почитуваат одредбите. Се воведуваат вонтарифни бариери со што се спречува слободниот проток на земјоделски производи на пазарите од државите во регионот.

И директорот на регионалниот проект за Западен Балкан и Кавказ на УСАИД Филип Стојановиќ потенцира дека е неопходна поголема соработка меѓу компаниите од регионот. Повеќе, рече, знаеме за други држави, како Германија, отколку за соседите.
– Сите треба тоа да го сториме, да реагираме на две нивоа, и кај државните институции и кај бизнис секторот, посочи Стојановиќ.

Според него, причините за многу малиот процент на искористеноста на ЕУ фондовите треба да се бараат, пред се, во немањето доволно искуство за пишување програми и банкарски кредитирања.
– Освен што фирмите најчесто не знаат што сакаат да направат, недостасува и искуство кај владите како инфраструктура, нагласи Стојановиќ.

Извор: vecer.com.mk

Check Also

„Денови на македонскиот мед 2015“

На улицата „Македонија“ во Скопје денеска ќе биде отворен фестивалот „Денови на македонскиот мед 2015“ …

5 comments

  1. 969435 797279Soon after examine a couple of with the weblog posts on your internet website now, and I actually like your manner of blogging. I bookmarked it to my bookmark internet site record and will probably be checking back soon. Pls take a look at my internet page as effectively and let me know what you think. 18969

  2. 102484 776461Awesome material you fellas got these. I in fact like the theme for the internet site along with how you organized a person who. Its a marvelous job For certain i will come back and take a look at you out sometime. 819762

  3. 533004 666050Fantastic humans speeches and toasts, possibly toasts. are hands down transferred at some time by means of party and expected to turn into really funny, amusing not to mention educational within the mean time. finest man wedding speeches 528771

  4. 257739 657037It is a shame you dont have a donate button! Id most definitely donate to this outstanding internet site! I suppose within the meantime ill be pleased with bookmarking and putting your Rss feed to my Google account. I look forward to fresh updates and will share this weblog with my Facebook group: ) 661801

  5. 446861 336902Hiya! Fantastic blog! I happen to be a daily visitor to your site (somewhat much more like addict ) of this web site. Just wanted to say I appreciate your blogs and am searching forward for much more to come! 12589

Leave a Reply

Your email address will not be published.