Почетна / Вести Македонија / ЦЕА: Гледајте на ИПАРД како капитал, а не како пари

ЦЕА: Гледајте на ИПАРД како капитал, а не како пари

Ефикасноста во користење на ИПАРД е релативно ниска најмногу поради недоволната информираност и анимираност на потенцијалните корисници, обемната и комплицирана документација, неусогласеност на националното со законодавството на ЕУ.

Македонија недоволно ги користи европските претпристапни фондови наменети за поддршка на земјоделството и руралниот развој, а тоа не е проблем со кој се соочува само нашата земја, тоа е проблем кој постоел и постои кај сите земји-кандидати за членство во ЕУ.

Истражувањето што го спроведе Центарот за економски анализи (ЦЕА) покажува дека ефикасноста во користење на ИПАРД е релативно ниска најмногу поради недоволната информираност и анимираност на потенцијалните корисници, обемната и комплицирана документација, неусогласеност на националното со законодавството на ЕУ, како и неподготвеноста на барателите да ги исполнат условите и тешкиот пристап до финансии.
– Во Европската унија финансиската поддршка од ИПАРД ја гледаат како капитал, а во Македонија на оваа мерка гледаат како пари. Ако ИПАРД ја гледаме како капитал, тогаш тоа ќе биде ресурс за понатамошен развој. Нашата цел е да дадеме одговор за тоа кои се пречките и проблемите за малата искористеност на ИПАРД програмата, кои се тесните грла и да дадеме препораки за поголема ефикасност и искористеност – истакна Маријан Николов од ЦЕА.

Според податоците од Платежната агенција, од распределените 39,5 милиони евра за проекти во аграрот, во периодот 2007-2012 година досега се активни само 10%, а реализирани само 6% од парите. Досега се објавени 6 јавни повици за користење на парите при што во Платежната агенција стигнале 536 барања. Склучени се 167 договори, од кои активни се 120, односно повлечени се 47 договори. Заклучно со 2012 година вредноста кофинансирање на склучени договори за користење на пари од ИПАРД програмата изнесува 4 милиони евра, а заклучно со крајот на минатата година исплатени се 2,2 милиони евра.
– Во последниот период има намалување на бројот на апликации, но во исто време постои тренд на раст на стапката на одобрување. Ова е показател дека по првичната недоволна информираност, барателите сега доставуваат поконкретни и посериозни документи. Сепак и овие 167 одобрени барања претставуваат солидна бројка, ако се земе во предвид дека во Хрватска која има многу поголем земјоделски сектор изнесува 250 – истакна Горан Ковачев од ЦЕА, кој го изработи Истражувањето за подобрување на ефикасноста и ефективноста во распределбата на средствата од ИПАРД програмата.

Според него, модификациите на ИПАРД програмата во најскоро време да се преведат на македонски јазик, да се изработи толковник на поими за ИПАРД, современа медиумска кампања, и да се воведе рубрика за најчесто поставувани прашања за ИПАРД на страниците на институциите.

Извор: vecer.com.mk

Check Also

„Денови на македонскиот мед 2015“

На улицата „Македонија“ во Скопје денеска ќе биде отворен фестивалот „Денови на македонскиот мед 2015“ …

10 comments

  1. 931070 701480I always was concerned in this topic and stock nonetheless am, regards for posting . 331051

  2. 423617 823723A lot of thanks for the amazing post C Id enjoyable reading it! That i adore this weblog. 849527

  3. 586329 174465Having been just searching at beneficial blog articles with regard towards the project research when My partner and i happened to stumble on yours. Thanks for this practical info! 771893

  4. 392178 748427I like you blog (dsol, je suis francais, je parle mal anglais) 371158

  5. 885958 316600I like your writing style truly loving this internet internet site . 20683

  6. 93190 513976Greetings! Quick question thats completely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My web site looks weird when browsing from my apple iphone. Im trying to discover a template or plugin that may well be able to correct this issue. In case you have any suggestions, please share. With thanks! 488437

  7. 963868 511365Its truly a terrific and valuable piece of information. Im happy which you just shared this beneficial information with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing. 314880

  8. 242453 984723If your real friends know you as your nickname, use that nickname as your 1st name online. When you 1st friend someone, focus on making a private comment that weaves connection. 277779

  9. 231080 751736I visited a great deal of internet site but I conceive this one holds something special in it in it 944298

  10. 925776 756466I was reading some of your content on this site and I believe this internet internet site is genuinely informative! Maintain putting up. 514162

Leave a Reply

Your email address will not be published.