Почетна / Вести Свет (page 3)

Вести Свет

Црна Гора откри пестициди во албанските краставици

Македонските власти с` уште испитуваат дали има опасни пестициди во краставиците увезени од Албанија, а Црна Гора вчера го блокира нивниот увоз откако во нив пронајдоа активна материја спироксамин во количини поголеми од дозволеното.

Прочитај повеќе

Србија го враќа нивото на афлатоксин во млекото на 0,05%

Србија до крајот на годината ќе го намали дозволеното ниво на афлатоксин во млекото и сточната храна од 0,5% на 0,05%, за да ги усогласи прописите со европските стандарди, изјави српскиот министер за земјоделство, шумарство и водостопанство Драган Гламочиќ.

Прочитај повеќе

Африканските фармери во битка за храна

Ако потенцијалот може да се јаде, Африка ќе има најухранети луѓе на Земјата. Огромниот континент поседува 60 отсто од светската некултивирана плодна почва, но поголемиот дел од неа воопшто не е обработена. Почвата што почнува да се култивира, главно од мали фармери, може да роди многу повеќе, се вели во …

Прочитај повеќе

Хрватското свинско повторно забрането во ЕУ

Извозот на живи свињи, свинско месо и сувомесни производи од Хрватска, траеше само 14 дена по влезот на државата во Европската унија, по што беше запрен бидејќи производителите користеле вакцини против свинска чума што се забранети од ЕУ.

Прочитај повеќе

Глобалните цени на храната се ближат кон историскиот максимум

По три квартали последователен пад, глобалните цени на храната во мај и во јуни пораснаа и се прибижлија до историскиот максимум, се констатира во извештајот на Светската банка.

Прочитај повеќе