Почетна / Вести Свет

Вести Свет

Пченицата поскапе во Бугарија, ние увезуваме српска по стара цена

Цената на пченицата во Бугарија последниве десетина дена расте и е повисока за 4,6 отсто. Според „Блумберг“, причина за ова е кризата во Украина која заедно со Русија снабдува една петтина од светот со лебно жито.

Прочитај повеќе

Бугарија стана најголем одгледувач на лаванда во светот

Бугарија успеа за само неколку години да ~ го одземе на Франција лидерскотo место во светски рамки во одгледување лаванда и производство на масло од ова растение, објави парискиот весник „Фигаро“.

Прочитај повеќе

Србија го зголеми дозволеното ниво на афлатоксин на 0,25 микрограми

На веб-страницата на Министерството за земјоделство на Србија е објавена одлука според која дозволеното ниво на афлатоксин во млекото се зголемува од 0,05 на 0,25 микрограми по килограм.

Прочитај повеќе

Наместо тутун, може да се сади оригано

Во Турција, поради ограничувањата за производство на тутун, се решиле површините да ги искористат за садење култивирано диво оригано и денес земјата е еден од поголемите извозници на оваа култура, што може да се искористи и во Македонија, која почна да се соочува со ограничување на површините под тутун.

Прочитај повеќе

Хрватска нема да има доволно пченица за сопствени потреби

Хрватска прв пат по долго време нема да има доволно пченица за свои потреби, поради неповолните временски услови и појава на болест, изјави Антун Ласло, претседател на Здружението на семејни земјоделски стопанства „Живот“. 

Прочитај повеќе

Членките на ЕУ ќе можат да избираат дали ќе одгледуваат ГМО

      Европските министри за заштита на околината постигнаа политички договор за одгледувањето генетски модифицирани култури со кој на државите членки на Европската унија им се остава можноста за избор дали ќе го одобрат или ќе го забранат одгледувањето на таквите култури на својата територија.

Прочитај повеќе