Почетна / Вести Македонија (page 5)

Вести Македонија

Швајцарија забранува увоз на живи свињи и свинско месо од неколку европски земји

Швајцарија од денеска забранува увоз на живи свињи и производи од свинско месо од неколку европски земји, каде неодамна беа регистрирани случаи на африкански свински грип.

Прочитај повеќе

ФФРМ ќе претстави веб-платформа за овошје и зеленчук во Велес

Федерацијата на фармери на Република Македонија (ФФРМ) денеска во Велес ќе одржи заедничка средба на фокус групите за овошје и зеленчук во рамки на проектот „Б2Б Форум – Работиме заедно за подобрување на синџирот за вредности за овошје и зеленчук“.

Прочитај повеќе

Договорена откупната цена на пченицата

Од 10 до 13 денари и повеќе ќе изнесува откупната цена на пченицата зависно од хектолитарската тежина, договорија денеска мелничарите и производителите на средба во Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство (МЗШВ).

Прочитај повеќе

За говедарите и градинарите 100,7 милиони денари субвенции

Министерството за финансии вчера исплати 100,7 милиони денари (1,6 милиони евра) на 4.583 земјоделци по основ субвенции за обележани грла говеда и обработена површина за градинарско производство.

Прочитај повеќе

Рокот за поднесување барања за субвенции за млеко е до недела

Млекопроизводителите до недела можат да поднесуваат барања за финансиска поддршка за произведено и продадено кравјо, овчо и козјо млеко во регистрирани млекарници во период од 1 јануари до 30 април годинава.

Прочитај повеќе

Да се искројат лозјата погодени од градот

Веднаш да се пристапи кон кроење на виновите лози кои се од 90 до 100 отсто оштетени од градобитните зрна што удрија по нив во невремето што ја зафати Тиквешијата пред неколку дена. Ова е препораката што до лозарите од најлозарскиот регион во Македонија ја упатува Благоја Мишковски, професор по …

Прочитај повеќе

Преку компјутер ќе ја води целата фарма

Стеванчо Јордановски, фармер од прилепското село Мажучиште е еден од петнаесетте македонски земјоделци кои бесплатно ќе добијат софистицирана информатичка технологија и преку компјутер ќе можат да ги водат фармите.

Прочитај повеќе