Почетна / Вести Македонија (page 30)

Вести Македонија

Закон за квалитет на земјоделски производи и подзаконски акти за овошје и зеленчук

Со поддршка од АгБиз Програмата на УСАИД изминативе два дена во Струмица, ЦеПроСАРД во соработка со Министерството за земјоделство, организираше Тркалезна маса за Закон за квалитет на земјоделски производи и подзаконски акти кои ја регулираат областа на овошје и зеленчук.

Прочитај повеќе

Десет илјади јагниња останаа за дамазлак

Дел ќе остават за зголемување на стадата, но, со останатите не знаат што да прават. Се жалат дека цената на храната и понатаму расте, а трговците, поради зголемената тежина, не сакаат да ги откупуваат ваквите јагниња.

Прочитај повеќе

Пораст на откупот и продажбата на земјоделски производи за 31,2%

Вредноста на вкупниот откуп и продажба на земјоделски производи во февруари годинава изнесува 1,85 милиони денари што претставува пораст за 31,2% во споредба со февруари лани, објави Државниот завод за статистика.

Прочитај повеќе

За парите од ИПАРД се очекуваат 1.000 апликации

По околу 1.000 апликации за ИПАРД средствата на секој следен јавен повик се очекува да повлечат” најновите измени во Програмата што изминатиов период земјоделците имаа можност да ги слушнат директно од надлежните.

Прочитај повеќе

Земјоделците истрчаа на крај, обележани над 75% од нивите

Досега во системот за обележување на нивите се внесени податоци за 75% од обработливото земјиште, а оние земјоделци кои во предвидениот рок нема да ги обележат своите ниви нема да имаат право на субвенции.

Прочитај повеќе