Почетна / Вести Македонија (page 10)

Вести Македонија

Казна до 6.000 евра за производителот на краставици со пестициди

Струмичката компанија која е извозник, како и оранжеријата што ги произвела контаминираните краставици, што завршија на хрватскиот пазар, ќе бидат казнети на барање на Државниот земјоделски инспекторат.

Прочитај повеќе

Вештите паланчанки направија чуда од компири

Печен и варен компир, салати, зелници, баници, лутеница, компир со сланина и ребра и многу други специјалитети со оригинална декорација беа направени од прочуениот паланечки компир и презентирани на манифестацијата „Паланечка компиријада“, што деновиве се одржа на Градскиот плоштад во Kрива Паланка.

Прочитај повеќе

Одлични приноси од турските сорти ориз

Турскиот ориз што годинава првпат пробно беше насеан во Kочанско со проект финансиран од Турската агенција за помош и соработка ТИKА, а поддржан од нашето Министерство за земјоделство, дал одлични резултати.

Прочитај повеќе

Зголемен откупот и продажбата на земјоделски производи зa 63 отсто

Во септември оваа година е забележано зголемување за 63,6 отсто на вредноста на вкупниот откуп и продажба  на земјоделски  производи, во споредба со истиот период лани.

Прочитај повеќе

Со новите вински брендови освојуваме нови странски пазари

Од винарските визби велат дека за влез и освојување на кој било пазар најважен е квалитетот на виното, количината на производот кој може да се понуди како и бизнис соработката со странските пазари.

Прочитај повеќе