Почетна / Сточарство

Сточарство

Органско говедарство

Слика 1. Автохтона раса Буша. Крава и теле

Составен дел на одржливото земјоделство е органското земјоделство. Целта на органското земјоделство е подобрување на здравјето и продуктивноста на заемно зависните заедници, почвениот жив свет, растенијата, животните и луѓето.

Прочитај повеќе

Само 9% од македонското млеко погодно за во ЕУ

Само 9 проценти од домашното млеко ги задоволува европските стандарди за квалитет, а таа состојба  треба да се промени за седум години преку стратегијата што ја подготви Министерството за земјоделство.

Прочитај повеќе

БиМилк ги отвора вратите за посетители

Најголемата домашна млекарска индустрија БиМилк утре од 11 до 13 часот ќе ги отвори вратите за сите оние што се заинтересирани да дојдат во посета. Истиот ден Битолската млекара ќе ја посетат и холандскиот амбасадор и германскиот заменик-амбасадор.

Прочитај повеќе

Овците од Шар Планина тргнаа кон Овче Поле

На Шар Планина има околу 30.000 овци, а има доволно пасишта за 600.000, но, како што тврди Меџит Амити, сопственик на најголемото стадо, проблемот што нема повеќе стада лежи во недостигот на работна сила.

Прочитај повеќе