Почетна / Рурален развој

Рурален развој

Владата ќе покрива половина од трошоците за отворање бизниси во руралните средини

Оние граѓани кои ќе сакаат да започнат бизнис во руралните средини на Македонија ќе добијат финансиска поддршка од Владата во висина од 50% од трошоците за започнување бизнис.

Прочитај повеќе

Гастрономска тура низ Осоговието

Туристите имаат можност да пробаат манастирско вино и ракија, домашен леб, баници, пити подготвени под вршник, ајвар, лутеница, пишии, тиганици, кратовска пастрмалија, армци, компоти, слатки, како и голем број домашни и екопроизводи од локалните земјоделци.

Прочитај повеќе

Ќе се изработува физибилити студија за изградба на скијачки центар на Галичица

Во текот на оваа недела се очекува да биде потпишан договор за изработка на физибилити студија за развој и изградба на скијачки центар на падините на Галичица.

Прочитај повеќе

Ѓорче Петров создаде одлични услови за развој на селскиот туризам!

По повеќе од седум години инвестирање и надградба на инфраструктурата Општина Ѓорче Петров створи одлични услови за развој на селскиот туризам, вели градоначалникот Сокол Митровски.

Прочитај повеќе

Нови мерки во корист на земјоделците

Во соработка со општините Владата спроведува проект чија што суштина се состои во изградба на локални патишта во должина не поголема од еден километар, изградба на патишта за пристап до земјоделско

Прочитај повеќе

Грци навалија на македонски ајвар

Тегли со македонска зимница, пред с` ајвар, лутеница, домата, подготвени во домашни услови, како локум купуваат грчките државјани на битолскиот пазар и на тезгите во пограничните битолски села Бистрица, Егри и Kравари.

Прочитај повеќе

Туристички комплекси ќе никнат на Пониква, Берово, Крушево

Во Пониква е предвидена изградба на 135 викенд-куќи, 12 комерцијални објекти и спортски терени. Во Берово на првата локација ќе се гради етно-комплекс, наменет за алтернативен и здравствен туризам. Во Крушево, на три помали локации, ќе се градат хотелски единици. Во Голак, Делчево ќе се гради викенд-населба и туристички комплекс.

Прочитај повеќе

Политиката што ја води СДСМ е дволична и уништувачка!

Стечајците и земјоделците од повеќе градови вчераутро го блокираа центарот на Скопје со цел да го изразат незадоволството заради неизгласувањето на Законот за земјоделство и рурален развој и заради фактот што некои пратеници не го поддржале изгласувањето на овој закон.

Прочитај повеќе