Почетна / Пчеларство

Пчеларство

Пчелите и цвеќињата комуницираат преку електрицитет

Пчелите и цвеќињата комуницираат благодарение на електрицитетот, тврдат британските научници.Kако што се наведува во студијата објавена во „Science Express“, цвеќињата емитуваат електрично поле кое на инсектите запрашувачи им сигнализира присуство на нектар.

Прочитај повеќе

Саем на медот во Прилеп

Во центарот на Прилеп, на плоштадот „Методија Андонов Ченто“ се одржува третиот по ред Саем на медот, на кој учествуваат 30-ина излагачи од Прилеп, Битола, Берово, Гостивар, Демир Хисар, кои го претставуваат медот и повеќе пчелини производи.

Прочитај повеќе

Македонскиот мед е најквалитетен во Европа

        Заменик-министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Зоран Коњановски денеска во Битола свечено ја отвори традиционалната манифестација „Денови на македонското пчеларство“

Прочитај повеќе

На улица “Македонија” дегустација на мед

На улицата се поставени 35 штандови на пчелари од цела Македонија, на кои се изложени и презентирани сите можни пчелни производи. Мед, матичен млеч, перга, восок, полен и прополис се само дел од нив.

Прочитај повеќе