Почетна / Цвеќарство

Цвеќарство

Африканска темјанушка (лат. Saintpaulia)

Изворна боја на темјанушката е виолетовата. Денес, таа е застапена во многу бои: виолетова, бела, со црвеникави тонови, во бојата на јоргованот, па дури и шарени, а постојат и двојни вариетети. Белата темјанушка, по некое време, на рабовите на латиците ќе почне да ја менува бојата во изворната виолетова. 

Прочитај повеќе

Гладиола (lat. Gladiolus)

Гладиолата е позната многу одамна. Цртежи со ова цвеќе се најдени на фреските во Помпеја. Името го добила по латинскиот збор gladius што значи меч, а потекнува од јужните делови на Африка и подрачјето околу Средоземјето.

Прочитај повеќе

Воденка – Impatiens sp.

Ова нежно и брзо растечко растение потекнува од планинските шуми на источна Африка и Занзибар. Неговото латинско име “Impatiens” значи нестрплив, а тоа се однесува на експлозивното отворање на зрелите плодови кои го фрлаат семето наоколу.

Прочитај повеќе

Одгледување на лале

Лалето е луковичесто растение кое потекнува од Мала Азија. Во Холандија првите лалиња се донесени пред околу 400 години и од тогаш почнува нивното масовно одгледување, а благодарение на вкрстувањето денес се познати повеќе од 4000 видови.

Прочитај повеќе

Орхидеа- одгледување

Орхидеите од секогаш ги фасцинирале луѓето. Со векови тие се симбол на љубовта, раскошот и убавината. На почетокот на 18ти век заради атрактивниот изглед и опојниот мирис се појавиле многу колекционери од сите делови на светот. Денес одгледувањето орхидеи е широко распространето и е едно од најпопуларните растително “хоби”.

Прочитај повеќе