Почетна / Агроекономија и агробизнис (page 3)

Агроекономија и агробизнис

Најави за нова поддршка за земјоделството во наредните 5 години, планирани се 700 мил евра.

Зголемување на степенот на додадена вредност во земјоделството, на квалитетот и на продуктивноста е стратешката насока на најновата програма за субвенционирање што се носи за следните пет години, а предвидува вкупно 700 милиони евра поддршка.

Прочитај повеќе

Кисела Вода конечно ќе добие зелено пазарче

Пазарот ќе се простира на површина од 250 метри квадратни и ќе бидат поставени околу 40 тезги со настрешница. За неговата изградба Кисела Вода ќе одвои околу 4 милиони денари, а се очекува да биде готов за два месеци

Прочитај повеќе

Србите се потепаа по македонската ајварка

Викендов на кумановскиот пазар вриеше од граѓани на јужна Србија кои не само што се снабдуваа со месо и сувомеснати производи по цени кои се дури и за 30% пониски од оние во Србија, туку купуваа и кондиторски производи, сирење, кашкавал, козметички и хигиенски производи, но и вреќи црвен пипер …

Прочитај повеќе

Задругарството чекор до современо земјоделство

Окрупнување на земјиштето и на производството, поголема конкурентност и подобар пласман се клучните придобивки од формирањето земјоделски задруги, процес што наскоро ќе се заокружи со законско решение. Правната рамка веќе се изготвува и треба да биде донесена за најдоцна два месеца, додека првите финансиски средства планирани за поддршка на задругарството …

Прочитај повеќе

Осумдесет фармери во посета на Саемот за земјоделство во Бурса

Група од осумдесет фармери и бизнисмени, во организација на Федерацијата на фармерите на РМ и ТУЈАП ФЕРС, се во посета на земјоделскиот саем во Бурса- Турција, која е една од најголемите меѓународни саемски манифестации.

Прочитај повеќе