Почетна / Агроекономија и агробизнис (page 2)

Агроекономија и агробизнис

Користење средства за формирање задруги и за номадско одгледување овци, кози и говеда

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој објави јавен повик за доставување барања за користење средства од Програмата за финансиска поддршка на руралниот развој за 2012 година.

Прочитај повеќе

Новиот правилник ќе ги сомеле месарите

Потекло на секое парче месо со декларација на која мора да стојат производителот, фармата на која животното е одгледувано, кланицата во кое е заклано се само дел од измените кон кои мора да се приспособат македонските фирми.

Прочитај повеќе

Ќе се поедностават процедурите за аплицирање за ИПАРД – средства

ЕУ од идната година ќе ги поедностави процедурите за аплицирање за средства за ИПАРД – компонентата, наменета за земјоделците, во делот на прибирање на бараната документација и за поддршката за апликантите.

Прочитај повеќе

До 2017-та во рацете на земјоделците 700 милиони евра

Земјоделците да го прошират своето производство и да ги надградат сопствените бизниси е целта на новата петгодишна Програма за аграрна поддршка што во Владата ја разгледуваа сите релевантни фактори, претставници од земјоделските здруженија, науката и надлежните институции.

Прочитај повеќе

Тутунски комбинат – Прилеп го намалува долгот кон државата

Комисијата за хартии од вредност (КХВ) му дозволи на Тутунски Комбинатт АД Прилеп да издаде трета емисија на долгорочни хартии од вредност по пат на приватна понуда. Станува збор за 637.778 обични акции во вредност од 32.609.589,14 евра.

Прочитај повеќе

Чајна и печеница само за слави

Живинарската фарма “Везе Шари” од тетовското село Требош ги поскапи своите сувомесни производи, а наскоро зголемување на цените на своите месни преработки најавуваат и од “Агриа” од Велес.

Прочитај повеќе

Руралната жена – столб на земјоделието

Жените-земјоделки имаат потреба од економска сигурност и општествено признание. Тие заслужуваат многу поголема афирмација зашто се столб на семејството и чувари на македонската традиција, се грижат за домот, децата, храната,…

Прочитај повеќе

Битола ќе гради европски пазар

Пред Нова година треба да почне првата фаза од реконструкцијата на зелениот пазар во центарот на Битола, каде што ќе се отстранат старите тезги со азбестен покрив. Од Општина Битола велат дека нема да им пречат временските услови зашто ќе биде поставена монтажна конструкција. Во првата фаза зафатот ќе опфати …

Прочитај повеќе

Со квалитет и контрола до сигурен пласман

Со соработката меѓу земјоделците, трговците и преработувачите ќе се унапреди пазарот, а најголемо внимание ќе и се посвети на контролата на квалитетот на млекото и на месото, за што кон земјоделците и сточарите ќе има посебен пристап.

Прочитај повеќе