Почетна / Агроекономија и агробизнис

Агроекономија и агробизнис

ИПАРД грантови за насади од лешник

Во очекување на првиот повик од новата ИПАРД 2 програма за кофинансирање и  финансиска помош, потребно е однапред да ги знаете вашите можности со цел навремено да ги планирате вашите идни инвестиции. Успешно испланирана инвестиција, со јасен план, визија и цели за остварување, може побрзо да оствари финансиска помош од …

Прочитај повеќе

ИПАРД грантови за насади од орев

Во очекување на првиот повик од новата ИПАРД 2 програма за кофинансирање и  финансиска помош, потребно е однапред да ги знаете вашите можности со цел навремено да ги планирате вашите идни инвестиции. Успешно испланирана инвестиција, со јасен план, визија и цели за остварување, може побрзо да оствари финансиска помош од …

Прочитај повеќе

АгриМК на Агробизнис форум 2012

AIESEC Скопје во соработка со Факултетот за земјоделски науки и храна по вторпат организира тридневен едукативен семинар насловен „АгроБизнис Форум 2012“ (AgriBusiness Forum 2012). Настанот ќе се одржи од 18 до 20 декември 2012 година во просториите на факултетот. АгриМК ќе земе учество на форумот во понеделник 18 Декември во 15:20 …

Прочитај повеќе

Зголемен откупот и продажбата на земјоделските производи за 10%

Вредноста на вкупниот откуп и продажбата на земјоделски производи во септември годинава изнесува 811.233.000 денари што претставува зголемување за 10% во споредба со септември лани, објави Државниот завод за статистика.

Прочитај повеќе

Вработените немаат поим за промените во фирмите

Во македонскиот агросектор постои социјален дијалог ако се земе предвид колективното договорање, но работниците речиси воопшто не се консултирани или информирани кога станува збор за евентуални промени во компаниите или нивното преструктуирање. Тоа, велат од Агросиндикатот, е голем пропуст.

Прочитај повеќе

Коњановски: Во 2013 година земјоделците и сточарите ќе можат да обезбедат земјоделска маханизација

Некаде кон средината на идната година земјоделците и сточарите  ќе можат да обезбедат земјоделска маханизација преку ИПАРД програмата на Европската комисија која обезбедува 14 милиони евра за таа намена.

Прочитај повеќе