Почетна / Агроекономија и агробизнис / Чајна и печеница само за слави

Чајна и печеница само за слави

Живинарската фарма “Везе Шари” од тетовското село Требош ги поскапи своите сувомесни производи, а наскоро зголемување на цените на своите месни преработки најавуваат и од “Агриа” од Велес.

Растот на цената на замрзнатото месо за преработка на светските пазари ги поскапе и домашните сувомесни производи. Дел од преработувачите во месната индустрија најавија дека веќе од вчера своите сувомесни производи ги продаваат по повисоки цени. Причината за ваквата одлука е кризата за добиточна храна која ја придонесе и за поскапувањето на цената на месната суровина на светските пазари. Така цената на замрзнатото говедско месо на светските пазари достигнала и до 5 евра за килограм.
– Нема друг излез, ако сакаме да го одржиме производството, бидејќи вака работиме само со загуби. Оваа цена, ја диктираат светските пазари за месна суровина, ако таму расте цената, тогаш тоа неминовно е да влијае и врз нашите преработки од месо, а ние сме увозно зависни од замрзнато месо. Јас сум присилен моите сувомесни производи да ги зголемам за околу 7% – вели Арбен Абдурахмани, директор на живинарската фарма “Везе Шари” од тетовското село Требош за порталот Фактор.

Агробизнисмените велат дека со сегашните цени работат со загуби. Македонија е исто така увозно зависна и од свинското замрзнатото месо што месната индустрија го користи за производство на салами, колбаси и други месни преработки. Во моментов на светските пазари ова месо се движи од 3,5 до 4 евра за килограм. Податоците покажуваат дека Македонија годишно увезува 12.000 тони замрзнато свинско месо, за што од буџетот се трошат околу 40 милиони евра.
– Со сегашните цени ние веќе работиме со загуби, значи сега е прашање не како да заработиме, туку како да го преживееме овој тежок период, што е на глобално ниво. Сите земји од регионот ги поскапеа цените и по она намалување што некои од нив го сторија, повторно се повисоки од нашите цени. Зголемувањето на цените на сувомесните би било од 7% до 10%. Македонија во моментов има за околу 15% поевтино месо и месни преработки, од земјите од регионот – вели Перо Колевски, директор на агроиндустриската групација “Агриа” од Велес.

Дел од агробизнисмените од месната индустрија велат дека доколку состојбата со цената на суровината до февруари следната година не се стабилизира, ќе претстои уште едно поголемо поскапување на цените на преработките од месо. Од друга страна цената на свежото свинско месо, до крајот на годината ќе остане непроменета, но само ако цените на добиточната храна останат на сегашното ниво. Според нивните проценките, владината мерка за интервенција преку стоковите резерви, би било подобро да биде од почетокот на следната година, кога се очекува кризата за добиточна храна и цените да кулминираат.
– Мерката е добра, но ако сега се искористи, тогаш што ќе правиме во јануари и февруари следната година, кога цените ќе растат и тоа многу. Мислам дека би било добро сега, да се користат оние малку залихи од добиточна храна, само колку да се преброди до крајот на годината, да не трпиме загуби, не за да заработуваме – објаснува Колевски за Фактор.
Главната причина од каде што потекнува сегашното поскапување на цените на основните прехранбени производи, е сушата која го зафати целиот свет. Драстично се намалија приносите од пченка, пченица, јачмен и соја, што доведе до недостиг и поскапување на овие житарки за добиточна храна на светскиот пазар.

Статистичките податоци покажуваат дека за четири години домашното производство на месо е намалено за 20%. Годишните потреби на Македонија од свежо свинско и месо за преработка изнесуваат близу 11.000 тони, 20.000 тони се потребите за телешко месо и околу 22.000 тони за пилешко месо, количества кои во голем дел се покриваат од увоз. Ако во 2007 година увозот на месо чинел близу 72 милиони евра, лани се потрошиле речиси 100 милиони евра за покривање на домашните потреби за месо.

Извор: http://vecer.com.mk/?ItemID=D8A03E9964271A40AAAA1B8D1FA3A926

Check Also

АгриМК на Агробизнис форум 2012

AIESEC Скопје во соработка со Факултетот за земјоделски науки и храна по вторпат организира тридневен …

8 comments

  1. 444636 99820Would love to perpetually get updated fantastic blog ! . 118172

  2. 70415 150433An intriguing discussion is worth comment. I think which you really should write a lot more on this topic, it may possibly not be a taboo topic but generally people are not enough to speak on such topics. Towards the next. Cheers 572939

  3. 183023 792197Aw, this was an exceptionally nice post. In concept I would like to place in writing such as this moreover – spending time and actual effort to create a exceptional article but so what can I say I procrastinate alot by way of no indicates find a strategy to go completed. 962771

  4. 560280 43589Many thanks for this specific information I was basically browsing all Search engines to discover it! 728043

  5. 897044 105362Thanks for an additional informative post. Exactly where else could anyone get that kind of info in such a effortless to comprehend way of presentation. 998411

  6. 23970 777771Thank you for your style connected with motive though this information is certain location a new damper within the sale with tinfoil hats. 249459

  7. 210916 227185We can have a hyperlink exchange agreement among us! 775299

  8. 511070 609315We supply you with a table of all of the emoticons that can be used on this application, and the meaning of each symbol. Though it may take some initial effort on your part, the skills garnered from regular and strategic use of social media will create a strong foundation to grow your business on ALL levels. 935980

Leave a Reply

Your email address will not be published.