Почетна / Вести Македонија / Брендирање на руралните бизниси

Брендирање на руралните бизниси

Во Свети Николе следните шест месеци ќе се спроведува проектот Брендирање на руралните бизниси со цел задржување на младите во руралните области.

 

Целта е да се зголеми бројот на претприемачки бизниси во микро-регионот Свети Николе-Штип преку идентификација на руралните традиционални бизниси со највисок потенцијал и нивно претворање во профитабилни компании, како и да се намали економската стапка на миграција на младите и преселбата во поголемите градови или заминувањето во странство.

Проектот го финансира Програмата за развој на Обединетите Нации (УНДП) преку Програмата за поддршка на социјално претприемништво за млади.
– Развојот на руралните традиционални бизниси во претприемнички бизниси ќе им овозможи на младите луѓе од микро-регионот Свети Николе-Штип подобри и поголеми шанси за наоѓање вистинската работа и продолжување на животот во нивната општина. Со предвидените активности директно ќе се влијае на невработеноста кај младите, како една од најголемите социјални проблеми – беше речено на промоцијата.

Проектот предвидува обуки за маркетинг и промоција на мали, рурални бизниси, обуки за е-маркетинг и промоција преку социјалните мрежи, обуки за продажни техники на традиционални производи, како и обуки за брендирање на традиционалните производи. Во него ќе се вклучат сопствениците на традиционалните бизниси од микро-регионот, членови на нивните потесни семејства – потенцијални наследници на нивните бизниси. За имплементација се задолжени Здружението за развој, претприемништво и претприемачко учење Марвел-АДЕЕЛЛ, компанијата СИ комуникејшн од Скопје и Општина Свети Николе.
– Проектот ќе придонесе за развивање на бизнис потенцијалот во овој микро-регион преку ставање фокус на подобра промоција на традиционалните производи и за задржување на младите луѓе и нивно мотивирање да го пронајдат своето идеално место во овие две општини, а не надвор од Македонија. Зголемувањето на бизнис потенцијалот на традиционалните бизниси, пак, ќе генерира поголем број работни места за младите жители на овој регион – рече Благица Л’скова, координатор на проектот.

Извор: vecer.com.mk

Check Also

„Денови на македонскиот мед 2015“

На улицата „Македонија“ во Скопје денеска ќе биде отворен фестивалот „Денови на македонскиот мед 2015“ …

8 comments

  1. 312327 936446 Spot on with this write-up, I truly feel this web site needs considerably much more consideration. Ill probably be once more to read considerably much more, thanks for that information. 424883

  2. 473973 378647I like this weblog so significantly, saved to fav. 135850

  3. 7469 719494 Nice post. I learn something much more challenging on different blogs everyday. It will always be stimulating to read content material from other writers and practice a little something from their store. Id prefer to use some with the content material on my weblog whether you dont mind. Natually Ill give you a link on your web weblog. Thanks for sharing. 79179

  4. 305356 552265I want to thank you for the superb post!! I undoubtedly liked every bit of it. Ive bookmarked your internet website so I can take a appear at the latest articles you post later on. 546041

  5. 509697 338125As soon as I identified this web website I went on reddit to share some with the love with them. 310387

  6. 435111 96404I agree together with your points , excellent post. 59235

  7. 654921 637221Hi there! Good stuff, please do tell me when you finally post something like this! 829637

  8. 237422 334463Outstanding post, I conceive blog owners ought to acquire a great deal from this blog its really user pleasant. 365786

Leave a Reply

Your email address will not be published.