Почетна / Вести Македонија / Аронија на нивите во Азот

Аронија на нивите во Азот

Светската здравствена организација аронијата ја прогласи за супер храна поради лековитото дејство. Нутриционистите ја препорачуваат како лек за срцеви заболувања, панкреас и тироидна жлезда бидејќи во себе содржи многу витамини и микроорганизми.

Аронијата која е малку позната во Македонија, се повеќе е присутна на полињата во регионот на Азот. Ова зрнестото растение во последниве години стана хит меѓу земјоделците од општина Чашка. Жители од селата Мартолци, Оморани, Теово, Извор, поради добрите климатски услови, се повеќе ја садат. Еден од првите кој на своите ниви ја засадил е Бојанчо Нанов, земјоделец од селото Мартолци. Пред три години тој најнапред се распрашал за аронијата, за нејзиниот род, начинот на одгледување. Кога се уверил дека аронијата е доходовна зел садници од Пехчево. Ја подготвил површината, ископал дупки и ги засадил младите фиданки.
– Бевме први во селото, а можеби и во околината што засадија аронија. Преку лето ја наводнувавме, па аронијата брзо растеше и даде род. Бевме сите задоволни – вели Нанев.
Плодот од аронијата се бере во есен. Нанев на почетокот, стравувал за пласманот. Но, се изненадил кога три години по ред целиот род од дома му го купиле. Го продал по 200 денари за килограм. За аронијата на Нанев разбрале земјоделците од целиот регион на Азот. Доаѓале да ја видат како цвета, како дава род. Откако се увериле и тие прифатија да ја одгледуваат. Површините се зголемија. Аронијата стана хит во овој регион на општина Чашка. Моментално неа ја одгледуваат триесетина семејства.

Инаку, ова зрнесто растение од неодамна започна да се одгледува и во нашата земја. Потекнува од Америка. Светската здравствена организација ја прогласи за супер храна поради лековитото дејство. Нутриционистите ја препорачуваат како лек за срцеви заболувања, панкреас и тироидна жлезда бидејќи во себе содржи многу витамини и микроорганизми.
– Таа во себе има страшни антиоксиданти. Се борат за нејзиниот опстанок, но исто така преку плодот што го внесуваме во организмот овие антиоксиданти се пренесуваат и кај нас. Со нив нашата отпорност, нашиот имунитет е на многу високо ниво – вели Цвета Динева, нутриционистка од ЦД “Диет Клуб”.

Аронијата освен, како што вели Светската здравствена организација, дека е лек, може да биде и исплатлив бизнис. Од неа може добро да се заработи. Не бара многу работа, а има добар приход. Земјоделците од регионот на Азот планираат да ги прошират површините под аронија.

(С.А.)


Извор: http://vecer.com.mk/?ItemID=FCBE8ABF37F51F41B41FAF5E476AC37D

 

Check Also

„Денови на македонскиот мед 2015“

На улицата „Македонија“ во Скопје денеска ќе биде отворен фестивалот „Денови на македонскиот мед 2015“ …

6 comments

  1. 577277 760293I identified your weblog web web site on google and check a few of your early posts. Continue to sustain up the superb operate. I just further up your RSS feed to my MSN News Reader. Looking for forward to studying extra from you in a whilst! 221195

  2. 711877 499453I discovered your weblog internet website on bing and appearance several of your early posts. Preserve up the extremely excellent operate. I just now additional the RSS feed to my MSN News Reader. Seeking toward reading far much more on your part down the road! 345586

  3. 590688 589103Excellent editorial! Would like took pleasure the particular following. Im hoping to learn to read a good deal far more of you. Theres no doubt which you possess tremendous awareness and even imagination. I happen to be really highly fascinated making use of this critical details. 857860

  4. 1119 821398Glad to be 1 of many visitors on this awing website : D. 413709

  5. 854103 125424I enjoy looking through and I conceive this internet site got some truly valuable stuff on it! . 150130

  6. 799357 778815Take a peek at the following tips what follows discover perfect strategy to follow such a mainly because you structure your small business this afternoon. earn cash 52032

Leave a Reply

Your email address will not be published.