Почетна / Вести Македонија / Ако не го купиме ние, ќе ни го купат Европјаните

Ако не го купиме ние, ќе ни го купат Европјаните

Таа одлука е меч со две острици, но од друга страна подобро е земјоделците да го откупат земјиштето кое го работат со години и да остане нивно, отколку кога државата ќе влезе во ЕУ и тогаш и земјоделците од другите европски држави ќе имаат можност да го купат, вели земјоделецот Данаил Паланков.

Дали земјоделците се подготвени и дали ќе имаат пари да го откупат земјиштето што го имаат изнајмено од државата? Која ќе биде цената? Дали е мал рокот од пет години за исплата на откупеното земјиште? Дали ова законско решение ќе поттикне развој во аграрот со зголемување на инвестициите и земјоделското производство, што е и целта на Законот или земјоделците ќе даваат отпор на неговата примена? Ова се дел од прашањата што се отворија на првата собраниска расправа за новиот Закон за продажба на државно земјоделско земјиште.
Иако со ова законско решение земјоделците не се присилени да го откупат земјиштето што го имаат земено под концесија, односно нивна е одлуката дали ќе продолжат да го обработуваат под наем, или ќе го земат во своја сопственост, сепак дел од земјоделците побараа и негово повлекување.

Вечер анализира, што ќе донесе Законот за продажба на државно земјоделско земјиште и колку земјоделците имаат интерес да се осамостојат и да го зголемат производството и квалитетот на земјоделските производи.
– Ако имаат шанса земјоделците да си го откупат земјиштето, пред се, ако се работи за мала парцела која ја обработуваат, тогаш нема да биде проблем. Но, ако се работи за голема парцела над 10 хектари, тогаш секако требаат поголеми финансиски средства. Во секој случај законското решение не ги обврзува земјоделците да го откупат земјиштето што го имаат под наем, туку нивна е одлуката дали ќе продолжат да го обработуваат под концесија или не – вели Данаил Паланков, земјоделец од струмичкото село Муртино.

Според него, таа одлука е меч со две острици, но од друга страна подобро е земјоделците да го откупат земјиштето кое го работат со години и да остане нивно, отколку кога државата ќе влезе во Европската унија и тогаш и земјоделците од другите европски држави ќе имаат можност да го купат.

Најголеми забелешки на земјоделците е рокот од пет години за отплата на земјиштето кој според нив е премал и бараат при утврдувањето на цената за продажба да се води сметка за неговата местоположба и инфраструктура.
– Сите оние земјоделци кои имаат земја под концесија се заштитени затоа што нивно право е дали ќе ја дадат земјата на продажба. Тоа што дава сигурност е и дека доколку на јавното наддавање се постигне највисока цена, земјоделците го имаат последниот збор, односно да може да ја земат својата земја – вели Ефтим Шаклев од Асоцијацијата на земјоделци.

Според министерот за земјоделство Љупчо Димовски, продажбата на државно земјоделско земјиште ќе го раздвижи капиталот, а од приватизација на парцелите бенефитот за земјоделците ќе биде повеќекратен и ќе се создадат услови за сериозно агропроизводство.
– Сопственото е најсигурно. Оттука, ако се вложи сопствен капитал, ќе се води сметка за целосна обработка на површините со користење современи агротехнички мерки и модерна механизација. Тоа, пак, ќе значи зголемување на приносите и на вкупното производство – изјави Димовски на првата презентација на предлог-законот пред претставниците од агробизнисот.

Според него, секој земјоделец ќе може да учествува на огласот доколку ги исполнува условите предвидени со законот.
– За поголемите површини ќе се бара, како досега, доставување бизнис-план и број на лица кои е планирано да се вработат, како и банкарска гаранција како сигурност дека програмата ќе биде целосно реализирана – потенцираше Димовски.

Според Министерството за земјоделство, предложеното законско решение е донесено на барање на земјоделците и оти содржи елементи со кои се заштитуваат концесионерите кои во моментот користат државно земјоделско земјиште.

Предмет на продажба е земјоделско земјиште кое не е под договор и земјоделско земјиште за кое концесионерот ќе даде согласност тоа да се продава. Доколку земјоделецот концесионер не се согласи да го продаде земјиштето, тоа не може да се стави на продажба што значи дека неприкосновено право има концесионерот да каже дали земјоделското земјиште ќе се продава и во кој момент.

Почетната цена на земјиштето ќе се утврдува од страна на Бирото за судски вештачења, а продажбата ќе биде јавна и транспарентна.
Земјоделците ќе имаат можност да го откупат земјиштето во готово или на рати во период од пет години со можност за негово продолжување на уште пет години.
Во законот е даден и рок од осум години во кој не ќе може да се врши пренамена на земјоделското земјиште во градежно.

Извор: vecer.com.mk

Check Also

„Денови на македонскиот мед 2015“

На улицата „Македонија“ во Скопје денеска ќе биде отворен фестивалот „Денови на македонскиот мед 2015“ …

15 comments

 1. 163802 510274You need to get involved in a contest very first of the greatest blogs more than the internet. Ill recommend this page! 321124

 2. 738251 93965Thank you for your very excellent info and feedback from you. san jose used car 614463

 3. 788190 789510I was trying to locate this. Genuinely refreshing take on the data. Thanks a whole lot. 708710

 4. 321815 489479of course like your web site however you need to test the spelling on quite a few of your posts. 356709

 5. 680306 281120Quite interesting details!Perfect just what I was looking for! 943026

 6. 447506 543804Music started playing anytime I opened this web site, so annoying! 497287

 7. 205913 201247This weblog really is good. How was it created ? 529674

 8. 181311 993908Hello my family member! I wish to say that this post is amazing, fantastic written and come with approximately all vital infos. I would like to see extra posts like this . 70489

 9. 875333 239049HURRAY! cant balladeer. by virtue of himself by what name highly. 543258

 10. 756390 586448Really intriguing subject , appreciate it for posting . 755439

 11. 181570 397869I truly enjoy reading on this site, it holds wonderful articles . 747058

 12. 596351 567670You would endure heaps of different advised organized excursions with various chauffeur driven car experts. Some sort of cope previous functions and a normally requires a to obtain travel within expense centre, and even checking out the upstate New York. ??????? 359028

 13. 293780 857208Hello! Fantastic post! Please when I could see a follow up! 48173

 14. 22297 696748I got what you intend, saved to favorites , very decent internet web site . 88246

 15. 592462 990123Great post, effectively put together. Thanks. I will likely be back soon to check out for updates. Cheers 399155

Leave a Reply

Your email address will not be published.