Почетна / Вести Свет / Африканските фармери во битка за храна

Африканските фармери во битка за храна

Ако потенцијалот може да се јаде, Африка ќе има најухранети луѓе на Земјата. Огромниот континент поседува 60 отсто од светската некултивирана плодна почва, но поголемиот дел од неа воопшто не е обработена. Почвата што почнува да се култивира, главно од мали фармери, може да роди многу повеќе, се вели во текстот на лондонски „Економист“.

Приносите од земјоделски култури во Африка се меѓу една третина и една половина од глобалниот просек. Kвалитетот на почвата често е слаб поради недоволното обработување, но тоа може да се поправи со ѓубрива. Со исправен „ноу-хау“ и со инвестиции, африканските фармери можат да ја удвојат продуктивноста.

Сепак огромниот потенцијал на Африка се судира со бруталната реалност, која е документирана во нов извештај од тинк-тенк организацијата „Алијанса за зелена револуција во Африка„ (АГРА), со седиште во Kенија. Фармерите во Америка за ѓубрето плаќаат цена по испорака од 226 долари по тон. Но во Замбија цената е 414 долари. Трошоците за транспорт сочинуваат само мал дел од оваа разлика. Остатокот се дели на трошоци за пристанишни услуги, за корумпирање, магацински трошоци, трошоци за гориво, значаен процент за увозникот и за камати на кредити – тоа се слоевите во цената на ѓубривото кои се трупаат на патот од пристанишата до фармите.

Африканските фармери може и да ја поднесат оваа цена, ако се сигурни дека ќе ги продадат вишокот производи по повисока цена. Но, цената до пазарот е превисока за повеќето мали производители. До една петина од вишокот производи се губи поради лошите услови за складирање и по патиштата. Недостигот од кредити ги присилува малите фармери да продаваат евтино, наместо да чекаат да дојдат најдобрите цени во сезоната. Но некои тесни грла тешко ќе се прочистат. Тешко е да се изгради мрежа од рурални патишта.

– Мали инвестиции можат да ја поправат ситуацијата. Има случаи каде што прегладнет дел од земјата е отсечен од друг дел каде има многу храна, затоа што нема мост – вели Дејвид Амејоу, Американец по потекло од Гана, кој го уредуваше извештајот на АГРА.

Исто така можат да се исплатат и парите што се трошат на истражувања, ако тоа им помага на владите за да донесат најефикасни политики. Африка има само 70 стручњаци за земјоделство на секои милион луѓе, велат од АГРА. За споредба во Латинска Америка има 550, а во северна Америка 2.640 експерти на милион луѓе.

Сепак некои иницијативи ветуваат. Земјоделската политика на Нигерија е заснована на два принципа, владата не може да го размести приватниот сектор, и фармерството треба да биде третирано како бизнис, од семе до складирање. Државата директно ги снабдува фармерите со семиња и ѓубрива, а ова создава корупција. Фармерите сега добиваат кредити по мобилни телефони, и тие можат да се искористат за купување материјали од приватни доставувачи.

Извор: dnevnik.mk

Check Also

Пченицата поскапе во Бугарија, ние увезуваме српска по стара цена

Цената на пченицата во Бугарија последниве десетина дена расте и е повисока за 4,6 отсто. …

8 comments

  1. 567063 726439Can I just now say that of a relief to locate somebody who truly knows what theyre speaking about online. You truly know how to bring a difficulty to light and function out it crucial. The diet want to see this and appreciate this side on the story. I cant believe youre no a lot more popular since you surely possess the gift. 878950

  2. 768887 666382HURRAY! cant balladeer. by virtue of himself by what name highly. 905334

  3. 845998 428729Safest messages, or a toasts. are usually launched at one point during the wedding but are likely to just be hilarious, humorous to unusual as effectively. greatest man jokes 342294

  4. 284768 82307I like you blog (dsol, je suis francais, je parle mal anglais) 196362

  5. 876673 703973Im having a small dilemma. Im unable to subscribe to your rss feed for some reason. Im using google reader by the way. 375923

  6. 58724 966192I surely did not understand that. Learnt 1 thing new today! Thanks for that. 788820

  7. 51440 426219Hmm is anyone else encountering issues with the pictures on this blog loading? Im trying to figure out if its a problem on my end or if its the blog. Any responses would be greatly appreciated. 16715

  8. 998774 366676There is noticeably a bundle to know about this. I assume you created certain good points in capabilities also 467879

Leave a Reply

Your email address will not be published.