Почетна / Вести Свет / Афлатоксинот во млекото во Србија во границите до 0,5 мг/кг

Афлатоксинот во млекото во Србија во границите до 0,5 мг/кг

Резултатите од анализите на млекото од Србија изработени во холандска лабораторија покажуваат дека речиси 70% од примероците од испратеното млеко ја надминуваат границата од 0,05 микрограми на килограм (мг/кг).

Во соопштението на сајтот на српското Министерството за земјоделство се наведува дека ниту еден примерок на млекото не содржи афлатоксин М1 во вредност поголема од дозволената во Србија. Лабораторијата утврдила дека 31,25% примероци од испратеното млеко не ја надминуваат границата која ја поставила ЕУ.
Дозволената граница на афлатоксин во млекото во ЕУ е 0,05 мг/кг, додека Србија неодамна ги врати нивоата дозволени до пред две години од 0,5.

Министерството за земјоделство го прими извештајот од лабораторијата РИКИЛТ Вагенинген од Холандија за присуство на афлатоксин М1 во 48 примероци од млеко кои по налог на инспекцијата е повлечено од рафтовите на продавниците во Србија на 19 февруари 2013. Според увидот во извештајот од лабораторијата, кој е поставен на сајтот на Министерството за земјоделство, два примерока ја надминале границата од 0,5 мг/кг афлатоксин по килограм. Од лабораторијата појаснуваат дека доколку се земе предвид стапката на отстапување од 29%, ниту еден примерок не го надминува дозволеното ниво во Србија.

Производните серии на млекото за кои со оваа анализа е утврдено дека одговараат на стандардите на ЕУ ќе бидат вратени во продажба, додека останатите ќе бидат уништени во согласност со законот, се наведува на сајтот на српското Министерство за земјоделство.

Извор: vecer.com.mk

Check Also

Пченицата поскапе во Бугарија, ние увезуваме српска по стара цена

Цената на пченицата во Бугарија последниве десетина дена расте и е повисока за 4,6 отсто. …

6 comments

  1. 48485 500950Hey there! Nice post! Please inform us when we will see a follow up! 146740

  2. 726771 275269This is a good subject to speak about. Sometimes I fav stuff like this on Redit. I dont think this would be the best to submit though. Ill take a look about your internet site though and submit something else. 20655

  3. 699338 977834There is noticeably a bundle to locate out about this. I assume you produced positive nice factors in options also. 704508

  4. 475349 412380You might discover two to three new levels inside L . a . Weight loss and any one someone is incredibly essential. Initial stage might be real melting away rrn the body. lose weight 337143

  5. 78657 528551Id need to verify with you here. Which isnt 1 thing I often do! I get pleasure from reading a put up that will make individuals believe. Additionally, thanks for permitting me to comment! 984933

  6. 580839 94317I visited a great deal of website but I conceive this 1 holds something special in it in it 951865

Leave a Reply

Your email address will not be published.