Почетна / Вести Македонија / 7.000 риби крап пуштени во Вардар кај Велес

7.000 риби крап пуштени во Вардар кај Велес

Над 7.000 риби крап со тежина од 450 килограми, вчера беа пуштени во Вардар кај Мало Мовче, во Велес. Порибувањето го извши Здружението на спортски риболовци Бабунаа кои се концесионери на езерото Младостт и реките Вардар, Бабуна и Тополка. За рибите спортското друштво вложи 2.500 евра.

– Во наредниве два до три месеци ќе биде забранет лов на крап на овој дел од Вардар. Секој што ќе биде затечен со ваков улов ќе плати казна од по 1.000 денари за секое парче – вели Ѕвонко Мечалов претседател на Здружението на спортски риболовци Бабунаа.
Порибувањето е согласно договорот за концесија од шест години. Добрите познавачи велат дека рибниот фонд во Вардар е во лоша состојба. Последното порибување било пред десет години.
– Пред десетина години беше извршено последното порибување. Ова е поволен период за порибување, особено за крапот. Нему не му сметаат ниските температури – вели Мечалов.
Акцијата за порибување на Вардар ја поддржа и градоначалникот на Велес Горан Петров. 
– Нас, како велешани Вардар ни нуди убави спомени. Затоа јас ја поддржувам оваа акција за порибување. Искрено се надевам дека нашите сограѓани нема нелегално да ја ловат – вели Петров.
Од ЗСР Бабунаа велат дека порибувањето тука нема да заврши. Наредната недела ќе биде извршено порибување на Вардар и на езерото Младотт. (С.А.)

Извор: http://vecer.com.mk/?ItemID=3C78F71405FFCF4A8C684FA7E2E69BB9

Check Also

„Денови на македонскиот мед 2015“

На улицата „Македонија“ во Скопје денеска ќе биде отворен фестивалот „Денови на македонскиот мед 2015“ …

7 comments

  1. 229811 708681Beging with the entire wales properly before just about any planking. Our own wales can easily compilation of calculated forums those thickness analysts could be the comparable to some with the shell planking along with more significant damage so that they project following dark planking. planking 355588

  2. 177357 799782This is wonderful content material. Youve loaded this with valuable, informative content material that any reader can understand. I enjoy reading articles that are so extremely well-written. 730001

  3. 785592 905385Considerably, the story is in reality the greatest on this noteworthy topic. I agree along with your conclusions and will eagerly watch forward to your next updates. Saying nice 1 will not just be sufficient, for the amazing clarity inside your writing. I will immediately grab your rss feed to stay privy of any updates! 68321

  4. 916201 236319This plot doesnt reveal itself; it has to be explained. 425701

  5. 225862 583270Great post however , I was wanting to know if you could write a litte a lot more on this topic? Id be really thankful if you could elaborate a little bit further. Bless you! 944350

  6. 208924 986943I believe so. I believe your post will give those people a excellent reminding. And they will express thanks to you later 551894

  7. 142579 479794I undoubtedly didnt recognize that. Learnt some thing new nowadays! Thanks for that. 55851

Leave a Reply

Your email address will not be published.