Почетна / Вести Македонија / 240 бумбари сакале без пасош да влезат во РМ

240 бумбари сакале без пасош да влезат во РМ

На царинската испостава Гевгелија привремено се задржани 240 живи бумбари за опрашување на растенија.

Фирма-увозник од Скопје пријавила за увозно царинење 3.600 живи бумбари (60 кутии по 60 бумбари) за опрашување на растенија, но при извршена детална контрола, царинските службеници откриле вишок од 240 бумбари (4 кутии по 60), кои не биле опфатени со царинската декларација и приложените документи.

Непријавените 240 бумбари се одземени и се предадени во надлежност на Агенцијата за управување со одземен имот. Бидејќи се потребни посебни услови за чување, исхрана итн, во тек е постапка на отстапување на бумбарите на надлежна институција – Факултет за земјоделство.
– За увоз на бумбарите неопходна е дозвола од Ветеринарен институт. За пријавените 3.600 сеуште не е обезбедена потребната дозвола, и истите се наоѓаат на ЦИ Гевгелија. По комплетирање на документите, ќе биде спроведена царинската постапка – велат од Царината.
Бумбарите со латинско име Bombus terrestris во Македонија се увезуваат за опрашување на растенија во пластеници за побрз процес на произвотво на зеленчук. Тие се транспортираат во специјални картонски кошници. Во секоја кошница има по 60 бумбари доволна да опрашат еден поголем стакленик. Во минатото, производителите се потпирале на медоносните пчели, рачно опрашување или раст со хемикалии, во зависност од културата. Сите овие методи имаат многу недостатоци, па затоа опрашувањето со бумбари е најприроден и најбрз процес. При увозот потребна е дозвола од Влезен ветеринарен документ за живи животни кое е потребно да се извади при самиот влез во државата.

Извор: http://vecer.com.mk/?ItemID=F779E5F4B32E8848A7CB26EADBF8FF6C

Check Also

„Денови на македонскиот мед 2015“

На улицата „Македонија“ во Скопје денеска ќе биде отворен фестивалот „Денови на македонскиот мед 2015“ …

8 comments

  1. 716738 81435I like the way you conduct your posts. Hmm 201060

  2. 67848 505860How significantly of an significant content, keep on penning significant other 166769

  3. 951739 470188Thanks – Enjoyed this post, can you make it so I receive an e-mail when you make a fresh post? From Online Shopping Greek 788319

  4. 233819 869548Youve created various good points there. I did specific search terms about the matter and found mainly individuals will believe your site 969537

  5. 261427 247364I think one of your ads triggered my internet browser to resize, you might want to put that on your blacklist. 672797

  6. 789505 16574This weblog really is very good. How was it created ? 864781

  7. 355756 316047Outstanding post, I feel blog owners ought to larn a great deal from this site its rattling user friendly . 161005

  8. 574639 621067Most what i read online is trash and copy paste but i believe you offer something different. Maintain it like this. 267651

Leave a Reply

Your email address will not be published.